Drittvær innleder høstferien

HØSTFERIE: Vestlandet og Nord-Norge må ta til takke med ruskevær i helga. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pHvis du ikke bor på Østlandet eller Sørlandet, bør du forberede deg på en tøff inngang på høstferien.</p

– Det blir mye drittvær, rett og slett, sier statsmeteorolog Bjart Eriksen til NTB om helgeværet i de nordligste fylkene. I landet for øvrig blir det mye vind, mye regn og atskillig kaldere.

Tøffe forhold med andre ord for dem som starter elgjakta. I de aller fleste fylkene åpner elgjakta fredag, alternativt starter jakta 5. oktober, eller den er allerede i gang som på store deler av Vestlandet.

Pent østafjells

– Det blir mye dårlig vær i store deler av landet denne helgen. Unntaket er Østlandet og Sørlandet hvor det blir mye godt vær. I motsetning til resten av landet vil det ikke blåse her, og vi kan oppleve mye sol. Øst-Finnmark og deler av Finnmarksvidda vil også få oppholdsvær med bare litt regn av og til, sier Eriksen

På Vestlandet og til dels også i Nord-Norge kan vi oppleve storm og regn. Deltakerne i det knallharde motbakkeløpet Stoltzekleiven Opp utenfor Bergen må regne med å springe på sleipt underlag. Både fredag og lørdag skal det bli regn for arrangementet som kalles verdens bratteste løp.

Motbakkeløpet arrangeres fredag og lørdag og avsluttes med en familiedag søndag. Dessverre for deltakerne skal også familiedagen foregå i regn dersom meteorologens prognoser holder stikk.

Kjøligere

Over hele landet skal det bli merbart kaldere i helgen. Fjellstrøkene i Nord-Norge kan regne med å bli dekket av snø, og på kysten kommer nedbøren i form av sludd.

I Nordland, Troms og Finnmark er det ventet 4-5-6 varmegrader i lavlandet. I resten av landet venter meteorologen at temperaturen holder seg under 10 grader.

– Kort fortalt kan vi si at om ikke høsten er kommet, så er den i alle fall på vei nå. Det har vært mildt og greit vær i sør, men nå blir det kaldere, sier statsmeteorolog Bjart Eriksen. (©NTB)