– Hadde fått tips om et planlagt ran

<pSvensk politi fikk for en tid siden tips om at det forelå planer om å rane en pengesentral, sier kilder til avisen Aftonbladet. </p

En mafialeder fra Balkan nevnes som hjernen bak kuppet mot G4S sør for Stockholm.

Noen av tipsene gikk ut på at en pilot ville bli hentet inn fra Serbia for å gjennomføre en avansert flyging. Opplysningene om at noen hadde søkt etter en dyktig helikopterpilot ble fanget opp av en politimyndighet på Balkan, som igjen varslet svensk politi.

Ifølge kildene førte tipsene til at det ble satt inn ekstra politiressurser, og flere pengesentraler rundt om i Sverige ble overvåket. I tillegg ble beredskapen på politiets helikopterbase i Myttinge utenfor Stockholm styrket.

Men etter kort tid ble ekstrainnsatsen avsluttet, uvisst av hvilken grunn, skriver Aftonbladet.

– Feil sentral

Ifølge avisen Expressen visste politiet at ranere ville slå til mot en pengesentral i Stockholm en av de nærmeste dagene.

Men politiet overvåket feil sentral, og hadde satt inn ekstra styrker rundt en verditransportsentral i Bromma, på andre kanten av Stockholm enn Västberga.

I tillegg til tabben med feil pengesentral, får politiet intern kritikk for å være for passive fordi det aldri ble åpnet ild mot ranerne i helikopteret.

– De sto på gata nedenfor og så hvordan ranerne lastet inn penger. Jeg er overrasket over at de ikke skjøt. Det er en plikt å stanse ranere på flukt, sier en politikilde til avisen.

Mafialeder fra Balkan

En av politiets hovedteorier er at ranet ble utført av ekssoldater fra det tidligere Jugoslavia. Ranet ble utført med militær presisjon av tungt bevæpnede og maskerte menn.

Ifølge Aftonbladet er en mann i 40-årene med bakgrunn fra Balkan hovedarkitekten bak onsdagens kupp. Han har tidligere blitt utpekt som en av lederne for den organiserte kriminaliteten i og rundt Stockholm og er godt kjent av politiet. Han har de siste årene oppholdt seg på Balkan, men skal fortatt ha god kontakt med det kriminelle miljøet i Stockholm.

Politiet ønsker ikke å kommentere opplysningene om at de kjente til ransplanene.

– Vi kommenterer aldri hvilke etterretningsopplysninger vi har eller har hatt, sier Varg Gyllander, pressetalsmann ved Rikskriminalen.

Sporløst borte

Over ett døgn etter kuppet er både ranerne og pengene sporløst borte.

– Ingen er ennå pågrepet for innblanding i ranet av pengesentralen i Västberga, bekrefter politiets pressetalsmann Kjell Lindgren torsdag.

En av politiets teorier er at ranerne allerede har kommet seg ut av landet, sammen med hele eller deler av ransutbyttet.

De to personene som onsdag ble brakt inn til avhør er ikke mistenkt for innblanding i selve ranet, men for heleri. Den ene ble løslatt onsdag kveld, mens den andre fortsatt satt i avhør torsdag.

45 millioner

Hvor stort ransutbyttet var, er ennå ikke kjent. Men helikopteret som ble brukt hadde liten lastekapasitet og kunne trolig ikke frakte mer enn rundt 100 kilo.

– Det betyr at ranerne på det meste har fått med seg 45 millioner kroner, sier Aram Rubinstein, som selv er flyger og sjef for et helikopterfirma, til Aftonbladet.

Bell 206 Jet Ranger-helikopteret ble stjålet samme natt som ranet fant sted, fra et helikopterfirma i Norrtälje. Det landet med bare noen meters klaring fra trærne etter ranet. (©NTB)