Dårlig sikkerhet rundt svenske politihelikoptre

Spesialstyrker fra politiet rykker inn i lokalene til pengesentralen G4S onsdag morgen. Foto: Scanpix Les mer Lukk

<pSvensk politi får kritikk for manglende sikkerhet rundt sine egne helikoptre, etter at ranerne klarte å sette dem ut av spill og dermed forsinke politiets arbeid.</p

Før ranerne slo til mot pengesentralen G4S onsdag morgen, hadde de plassert bager med det som politiet først trodde var sprengstoff tett ved hangaren der helikoptrene sto parkert.

Det medførte at politiet ble kraftig forsinket i arbeidet med å ta opp jakten på gjerningsmennene.

Plasttelt

Politihelikoptrene sto parkert i en plasthangar som mangler døgnkontinuerlig overvåkning. Allerede for ett år siden ble sikkerheten ved helikopterbasen i Myttinge utenfor Stockholm vurdert som for dårlig, og det av politiet selv.

Politimester i Dalarna, Sten-Olov Hellberg, skrev i fjor en rapport om den nasjonale helikoptervirksomheten til politiet. I rapporten får basen i Myttinge sterk kritikk for manglende sikkerhet.

– Det er i prinsippet et telt helikoptrene står i. Og så vidt jeg kan bedømme finnes det ikke bemanning der døgnet rundt, sier han til avisen Dagens Nyheter.

Midlertidig løsning

Plastteltet i Myttinge ble satt opp som en midlertidig løsning, etter at den opprinnelige helikopterbasen ble ødelagt i en brann i 2002. Men politiet har ikke klart å få en ny, permanent base, og derfor brukes teltet i Myttinge fortsatt.

– Dette høres forferdelig ut, innrømmer justisminister Beatrice Ask.

– Jeg vet at det er blitt stilt spørsmål rundt sikkerhetsnivået, men hvorfor man ikke har gjort noe med det, kan jeg ikke svare på, sier hun. (©NTB)