Tyske velgere sier «Yeaahh!»

Mens Merkel ignorerte tilropene i Hamburg, kommenterte hun dem i Mainz.. Foto: Scanpix Les mer Lukk

<pEn litt i overkant entusiastisk Angela Merkel-heiagjeng skaper bølger i den tyske valgkampinnspurten. </p

Da Merkel holdt en valgkamptale i Hamburg før helgen, ble forbundskansleren utsatt for en såkalt «flash mob», en humoristisk masseaksjon organisert via sosiale nettmedier.

Omtrent etter hver setning av hennes tale holdt en stor gruppe av tilhørerne fram plakater med påskriften «Und alle so: Yeaahh!» mens de ropte nettopp det.

Utgangspunktet for aksjonen var en enkel, ironisk tusjpåskrift på en valgkampplakat for Merkel, som ble tatt bilde av og lagt ut på nettstedet Flicr. «Kanslerinnen kommer» var budskapet fra hennes parti CDU, mens skriblefanten tilføyde «og alle bare: Yeaahh!».

Irritert Merkel

Masseaksjonen gjentok seg med enda større deltakelse da Merkel holdt valgmøte i Mainz mandag, og det er varslet lignende aksjoner under valgkampinnspurten til helgen, ikke minst når Merkel holder sin valgkampavslutning lørdag.

Mens Merkel ignorerte tilropene i Hamburg, kommenterte hun dem i Mainz.

– Det kan jo ikke skade hvis man kan bidra med litt mer enn å rope yeah etter hver setning, sa Merkel.

Under vignetten #uasy diskuteres videre aksjoner på Twitter, og tyske bloggere har kastet seg lidenskapelig over fenomenet. Flere videoer av aksjonene er å finne på YouTube, og allerede kan man kjøpe T-skjorter og gensere med påskriften.

Den tyske tabloiden Bild har allerede stilt spørsmål om det er lovlig med slike aksjoner under valgkampmøter, noe politiet har slått fast at det er.

– Folk kan få avtale alt mulig, så lenge det ikke er mot loven. Og: det må ikke oppstå noen skader, sier polititalsmannen Ralf Kunz.

Til inntekt for fattige

Etter alt å dømme har flere av yeaahh-deltakerne sitt politiske ståsted i den tyske utgaven av Piratpartiet, men noe klart politisk budskap er ikke å lese ut av aksjonene.

Isteden tolkes de som en ironisk kommentar til det manglende engasjementet rundt valgkampen og det faktum at lite annet enn en ny periode for Merkel etter søndagens valg virker sannsynlig.

– Hvorfor gjør vi dette? Fordi det er morsomt, er omkvedet blant organisatorene.

Utgangspunktet for aksjonene, valgkampplakaten fra Hamburg, er imidlertid nå lagt ut til salg på eBay. Inntektene av salget skal gå til kafeen Café mit Herz, som er et tilbud til fattige, arbeids- og hjemløse i Hamburg-bydelen St. Pauli. (©NTB)