Iran toppet agendaen i New York

Irans president Mahmoud Ahmadinejad anklaget Israel for umenneskelig behandling av palestinerne da han talte i FNs hovedforsamling. Foto: SCANPIX / Mike Segar / REUTERS Les mer Lukk

<pDet internasjonale presset øker på Iran for å avklare sin atompolitikk. Russland sier det kan bli nødvendig med sterkere sanksjoner.</p

Irans president Mahmoud Ahmadinejad selv berørte ikke atomkonflikten i sin tale til FNs hovedforsamling, enda det var landets atomprogram som toppet agendaen onsdag.

Etter et møte med USAs president Barack Obama sa Russlands president Dmitrij Medvedev at det kunne bli nødvendig å skjerpe sanksjonene om ikke Iran endrer kurs på atomspørsmålet.

– Sanksjoner er sjelden produktive, men noen ganger blir de uunngåelige, sa Medvedev etter møtet. Dermed signaliserte han et russisk linjeskift, som brakte USA og Russland nesten til samme posisjon.

Les også Jan-Erik Smildens kommentar: Dialog på prøve

Amerikanske tjenestemenn benekter at linjeskiftet var en belønning til USA for å ha droppet rakettskjoldet, men de innrømmer at klimaet er blitt bedre, og Medvedev selv sa at USAs vedtak fortjente en positiv respons.

Farlig terreng

I sin første tale til FNs hovedforsamling sa Obama at både Iran og Nord-Korea beveget seg ut i farlig terreng med sine atomambisjoner.

– Hvis regjeringene i Iran og Nord-Korea velger å ignorere internasjonale regelverk, hvis de velger atomvåpen framfor regional stabilitet og sikkerhet og muligheter for sine egne folk, må de holdes ansvarlig, sa Obama mens Ahmadinejad lyttet ivrig i salen.

Det iranske atomprogrammet ble kritisert og angrepet fra stadig flere hold gjennom dagen i FN-bygningen.

Forhandlinger

Etter sitt møte med Medvedev sa Obama at de begge fortsatt så på forhandlinger som den mest produktive strategien, men han gjorde det også klart at skjerpede sanksjoner er en mulighet.

Han oppfordret Iran til å gripe anledningen under samtalene med de seks stormaktene som håndterer den iranske atomkonflikten, i Genève 1. oktober.

Utenriksministrene fra de seks landene, USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og Tyskland, ba Iran om et seriøst svar på det internasjonale samfunnets bekymring eller risikere å bli enda mer isolert.

Den britiske statsministeren Gordon Brown hadde samme melding da han sa at Iran og Nord-Korea må oppfylle FNs krav, og Frankrikes president Nicolas Sarkozy advarte Iran mot å begå en tragisk feil om med atomvirksomheten.

Vesten mistenker Iran for å ville utvikle atomvåpen, mens Iran selv hevder at deres atomprogram utelukkende er fredelig og at de har rett til atomkraft.

Iran avviser at de har et program for utvikling av atomvåpen og sier de møter fram i Genève bare for å drøfte forslag om internasjonal atomnedrustning.

Nevnte ikke atomsaken

I sin tale unnlot Ahmadinejad helt å nevne atomkonflikten og angrep i stedet Israel for krigsforbrytelser og umenneskelig behandling av palestinerne og kapitalismen som et utdatert system som snart lider samme skjebne som marxismen.

Han beskyldte utenlandske styrker for å spre krig, blodsutgytelse, aggresjon, terror og frykt i Midtøsten, med referanse spesielt til Irak og Afghanistan, og han skrøt av sommerens valg i landet som ærefullt og fullt ut demokratisk.

– Det er ikke akseptabelt at en liten minoritet dominerer politikk, økonomi og kultur i store deler av verden og etablerer en ny form for slaveri, sa han.

En rekke delegasjoner med Frankrike, Tyskland, Italia og USA i spissen forlot salen da han talte.

Likevel var talen relativt moderat til ham å være – han gjentok for eksempel ikke sin tvil om holocaust og krav om utslettelse av Israel, og han avsluttet med å si at han er klar til å trykke alle hender som oppriktig strekkes ut til Iran.

Selv om han ikke nevnte atomprogrammet direkte, lovte han at Iran vil delta i arbeidet for å bygge varig fred og sikkerhet over hele verden. (©NTB)