Slår hardt ned på Zelaya-tilhengere

GATEKAMPER: Soldater i gatekamper mot demonstranter i Tegucigalpa. Foto: AP Les mer Lukk

<pSoldater slo hardt ned på demonstranter i Honduras.</p

Soldater brukte køller, tåregass og vannkanoner for å spre 4000 mennesker som hadde samlet seg rundt Brasils ambassade til støtte for president Manuel Zelaya.

Soldater og politi slo en jernring rundt ambassaden, der Zelaya satt innesperret sammen med noen hundre tilhengere, brasilianske diplomater og journalister, uten strøm, vann eller telefonforbindelse og med stadig mindre mat.

Stridens kjerne, Manuel Zelaya. Foto: AP

– Vi vet vi er i fare. Men vi er klar til å risikere alt, ofre oss, sa han i intervjuer med flere lokale og internasjonale medier tirsdag.

Etter at han kom hjem i triumf mandag, tre måneder etter at han ble styrtet, har Zelaya sagt at han søker forsoning og ønsker forhandlinger med kuppregimet til Roberto Micheletti.

Micheletti svarte med å sette inn de militære og innføre portforbud fra mandag til onsdag. Han krevde også at Brasil utleverer Zelaya for at han kan stilles for retten.

Men tirsdag sendte han ut en erklæring der han sa han var villig til «å snakke med hvem som helst, hvor som helst, når som helst, inkludert med tidligere president Zelaya», dersom han godtar nyvalg i november.

Desperasjon i ambassaden

Inne i ambassaden begynte desperasjonen tirsdag å gjøre seg gjeldende blant de rundt 300 som har sittet innesperret siden Zelaya dukket opp mandag etter å ha sneket seg inn i landet.

Etter en natt med lite eller ingen søvn er nervene i høyspenn, og sult og tretthet har satt inn. De fleste, inkludert ti barn, har ikke spist siden mandag formiddag. Først tirsdag kom FN med en lastebil med noen pølser, det eneste de kunne finne i en by som er stengt på grunn av portforbudet.

Mens de fleste andre har sovet på sofaer eller på gulvet, sov Zelaya selv i en lenestol. Han har fått følge av sin kone Xiomara og sønnen José Manuel.

Jernring

Tungt væpnede soldater var plassert på hustakene rundt, helikoptre surret i lufta, og myndighetene kuttet både strømmen, vannet og telefonlinjene til ambassaden.

På grunn av portforbudet, som ble innført mandag og er forlenget til onsdag morgen, er det heller ikke mulig for ambassaden å hente matforsyninger.

Myndighetene slipper ikke engang Røde Kors til av frykt for at de skal bringe med seg mat.

USAs utenriksdepartement ga beskjed til sin ambassade i Tegucigalpa om å finne måter å skaffe brasilianerne forsyninger.

Mange arrestert

Menneskerettighetsorganisasjoner både i Honduras og i Washington sier at mange hundre mennesker er arrestert i Tegucigalpa siden Zelaya kom tilbake.

– Det er massive arrestasjoner, sa Bertha Oliva i Komiteen for pårørende til forsvunne fanger i Honduras på telefon fra Tegucigalpa tirsdag.

– Problemet er at de blir tatt, men de blir ikke registrert noe sted. Politiet opererer med en blankofullmakt på grunn av portforbudet, sier hun og forteller at mange av de arresterte blir holdt i landets nasjonalstadion og andre fasiliteter.

Viviana Krsticevic i det Washington-baserte Center for Justice and International Law sier at hundrevis av mennesker er arrestert.

Flere titall mennesker skal være såret og to skal være drept i urolighetene.

Ber om møte i FN

Brasil ba tirsdag om et hastemøte i FNs sikkerhetsråd for å drøfte krisen i Honduras, og president Lula da Silva advarte kuppmyndighetene i landet mot å angripe ambassaden.

I et brev til Sikkerhetsrådet sier Brasil at de er bekymret for sikkerheten til Zelaya og personalet i ambassaden.

Men kuppregimet benekter at de har planer om å angripe ambassaden og hente ut Zelaya med makt. (©NTB)