Obama krever større Midtøsten-innsats

Palestinernes president Mahmoud Abbas tar Barack Obama i hånden foran Israels statsminister Benjamin Netanyahu i New York tirsdag. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pBarack Obama gir Israel og palestinerne streng beskjed om å gjøre mer for å få i gang fredsforhandlinger. Den amerikanske presidenten krever stans i nye bosetninger, men Israel sier nei.</p

– Oddsene begynner å bli høye, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til NTB.

Palestinernes president Mahmoud Abbas og Israels statsminister Benjamin Netanyahu møttes til samtaler i New York tirsdag i regi av Obama.

Bakteppet for møtet er en svært fastlåst konflikt mellom Israel og palestinerne. Obama gjentok tirsdag at israelerne må begrense utvidelsen av bosetningene, men Israels statsminister sier nei. Samtidig rettet Obama klare krav til palestinerne om å bidra til bevegelse i fredsprosessen.

– Om vi skal lykkes, avhenger av at alle parter innser at det haster og handler i samsvar med dette. Det er på tide å begynne å snakke om forhandlinger, sa den amerikanske presidenten.

– Ville ikke skuffe

Men det ble derfor som ventet ikke noe gjennombrudd på møtet mellom Abbas og Netanyahu. De to lederne gjorde gode miner til slett spill i sitt første møte etter at Netanyahu ble valgt til statsminister.

Før møtet med Obama håndhilste de to lederne og smilte for fotografene. Men ifølge en palestinsk kilde var den eneste grunnen til at møtet fant sted, at de ikke ville skuffe USA, melder nyhetsbyrået AFP.

Etter møtet sa statsminister Netanyahu at de hadde blitt enige om at fredsprosessen bør starte så raskt som mulig uten forhåndsbetingelser.

– Må stemme overens

På spørsmål om mulighetene for fredssamtaler så lenge Israel sier bastant nei en frys i bosetningene, svarer Midtøsten-kvartettens representant Tony Blair:

– Dersom partene skal lykkes med forhandlinger, må fakta på bakken stemme overens med målet med forhandlingene, sa Blair til NTB på en pressekonferanse etter giverlandsmøtet for palestinerne, som også fant sted tirsdag.

Ifølge utenriksminister Jonas Gahr Støre begynner spenningen i konflikten nå å stige.

– Oddsene begynner å bli høye, fordi det er politisk krevende for palestinerne å ha nok et møte med håndtrykk uten politisk substans, sier Støre.

Strengere krav

– Hva som kommer til å følge etter dette møtet er det knyttet mye spenning til. Det er en åpenbar nervøsitet rundt det at det amerikanske initiativet som startet meget aktivt i januar, ikke har ført fram, sier Støre videre.

– Bør amerikanerne stille strengere krav til Israel?

– Ja, men det er ikke så enkelt som at USA kan diktere israelsk politikk. Alle som følger amerikansk og israelsk politikk, og Israels stilling i USA, vet at dette er et komplisert spill, sier Støre.

Premisset ikke oppnådd

Ifølge utenriksministeren er det åpenbart at amerikanerne ikke har klart å komme dit de ønsket for å kunne annonsere en forhandlingsstart.

– USA er åpne på at det har de ikke oppnådd premisset vi la vekt på for å komme i gang med forhandlinger, nemlig frys i byggingen av bosetninger, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til NTB.

Den amerikanske presidenten varslet tirsdag at hans spesialutsending til Midtøsten, George Mitchell, skal møte israelske og palestinske forhandlere igjen i neste uke. (©NTB)