- Usikkert om vi får til klimaavtale
Et viktig utgangspunkt for å få til en klimaavtale er at alle bidrar, inkludert u-land og Kina, mener Jens Stoltenberg. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kaller de nye signalene godt nytt, og sier han er mer positiv foran københavnmøtet i desember.
– Ja, jeg er mer positiv fordi både Kinas president Hu Jintao og president Barack Obama var så veldig tydelige, men det betyr ikke at problemene er løst, uttalte Stoltenberg i en kommentar til NTB.
USA og Kina står til sammen for 40
prosent av drivhusgassutslippene i verden, og signalene fra de to stormaktene er derfor av stor betydning. Enkelte kommentatorer er imidlertid skuffet over at verken Kina eller USA var mer konkrete i sine målsettinger.
Vil bremse
Hu lovet i sin tale tirsdag å bremse karbondioksidutslippene vesentlig, uten at han konkretisere kuttene. Han ga også løfter om å utvide Kinas skogsområder samt øke bruken av ikke-fossile brennstoff.
– For å nå fram til dette målet må Kina styrke sine satsinger på fornybare energikilder og kjernekraft, sa Hu ifølge nyhetsbyråene AFP og TT.
Hvilken tilnærming Kina tar til klimautfordringene regnes som svært viktig for om toppmøtet i København blir en suksess eller ikke.
Obama
USAs president Barack Obama sa i sin debuttale i FN at utfordringene med den globale oppvarmingen er en topprioritet for USA.
Men han advarte om at veien mot et bedre klima vil være svært tøff, og sa også at ingen må vente den «perfekte» avtalen.
– På hjemmebane vil vi alle møte vanskeligheter når vi skal finne varige løsninger på klimautfordringene. Men hver og en av oss må gjøre hva vi kan for at våre økonomier kan vokse uten å true vår planet, la han til.
Obama sa også at industrilandene har et spesielt ansvar.
– Ja, industrilandene har det siste århundre forårsaket mye av skadene på klimaet, og vi har et ansvar for å lede arbeidet med å bedre klimaet. Men også de raskt voksende utviklingslandene må bidra, la han til.
Stoltenberg
Statsminister Jens Stoltenberg mener Kinas president holdt en viktig tale.
– Han understreket hvor alvorlig klimaendringene er og at de ønsker å redusere utslipp og satse på fornybar energi. Han la også stor vekt på utvidelse av skog, og det er nytt, understreker statsminister Jens Stoltenberg.
– Talen til Obama var også en viktig tale som markere et historisk skifte i amerikansk miljøpolitikk. Han var veldig tydelig på at de ønsker å redusere sine utslipp betydelig, ikke minst gjennom teknologi og fornybar energi og karbonfangst.
– Han var klar på at de vil ta lederskap for å få til en avtale i København. Det er gledelig og nytt, mener Stoltenberg.
– Samtidig understreket han at alle land må bidra, at også u-landene og Kina må bidra. Her ligger nøkkelen til om vi får en avtale eller ikke, sier han.
Men president Obama ga i talen sin ingen konkrete løfter?
– Nei, men forhandlingene foregår i andre fora. I forhandlingsmøtene er amerikanerne pådrivere for en avtale med forpliktelser, sa Stoltenberg før han gikk i lunsj med Al Gore.
– Det er to store gjenstående problemer: Det ene er hva slags forpliktelser u-landene skal påta seg, og det andre hvordan skal det finansieres.
– Det er langt igjen. Det er stor usikkerhet om vi får en avtale. Og om vi får en god nok avtale, sier statsministeren. (©NTB)