Roper varsku om mødredødelighet

ROPER VARSKU: Denne kvinnen har akkurat født et barn på et sykehus i Sierra Leones hovedstad Freetown. På grunn av kraftige blødninger etter fødselen trenger hun akutt blodoverføring. Men sykehuset har ikke noe blod å gi henne. Foto: Amnesty International / SCANPIX Les mer Lukk

<pI Sierra Leone, ett av verdens fattigste land, dør hver åttende kvinne i forbindelse med svangerskap og fødsel. En menneskerettighetskrise, mener Amnesty International.</p

Freetown/Oslo (NTB-Hege Pauline Hovig): Mens verdens ledere setter seg stevne i FN-hovedkvarteret i New York denne uken, lanserer Amnesty International en kampanje for å redusere mødredødeligheten i Sierra Leone, som er en av de høyeste i verden.

Sammen med kampanjen utgir Amnesty International rapporten «Out of Reach: The Cost of Maternal Health in Sierra Leone». Her fortelles blant annet historien til kvinner og jenter som har dødd fordi de ikke har hatt råd til selv de enkleste livreddende tiltak.

Blør i hjel

I det lutfattige, vestafrikanske landet får under halvparten av fødende kvinner hjelp av kvalifiserte jordmødre eller annet helsepersonell, og færre enn 20 prosent føder på helsestasjoner eller sykehus.

Det resulterer i at tusenvis av kvinner dør under og etter fødsel, ofte fordi de blør i hjel. Svært mange dør hjemme. Andre igjen dør mens de forsøker å ta seg til en helsestasjon.

– Denne dystre statistikken avdekker at mødredødeligheten i Sierra Leone er en menneskerettighetskrise, sier generalsekretær i Amnesty International, Irene Khan. Tirsdag ble rapporten offentliggjort.

– Kvinner og jenter dør i tusentall fordi de systematisk nektes rett til liv og helse, trass i løfter fra myndighetene om gratis helsetilbud til alle gravide, påpeker Khan.

Norge tar ansvar

Tilgang på grunnleggende helsetilbud i utviklingsland står høyt på dagsorden når FNs hovedforsamling møtes onsdag. Norge og statsminister Jens Stoltenberg har tatt spesielt ansvar for punktene i FNs tusenårsmål som omhandler barne- og mødredødelighet.

Blant annet skal Stoltenberg holde et innlegg om dette under presentasjonen av en rapport om ny og økt finansiering av helsesystemer i utviklingsland. Finansieringspakken setter søkelyset spesielt på tiltak mot barne- og mødredødelighet i fattige land.

– Det er et desperat behov for ekstra pengebevilgninger til Sierra Leone. Men disse pengene vil ikke nå fram til kvinner og jenter i grisgrendte strøk, som er de som trenger det mest, sier Khan.

– Dessuten, penger alene løser ikke problemet. I Sierra Leone er diskriminering et stort problem, og kvinner har lav sosial status. Her ligger mye av forklaringen på den høye dødeligheten, mener Khan. (©NTB)