Wiik kan få perm om noen måneder

Terje Wiik ble pågrepet mandag etter å ha rømt under en permisjon. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pTil tross for at drapsdømte Terje Wiik rømte under permisjon, kan han få innvilget ny permisjon fra fengselet om bare noen måneder.</p

Selv om fengselsdirektør ved Ila fengsel, Knut Bjarkeid, understreker at fengselet ikke har tatt stilling til spørsmålet om fremtidige permisjoner for Wiik, bekrefter han at det ikke nødvendigvis trenger å ta lang tid før den drapsdømte mannen får ny permisjon.

– Han kan være ute igjen om noen måneder, og han kan ikke være det. Det er en individuell vurdering om han skal innvilges eller nektes permisjon, sier Bjarkeid til VG.

- Seks måneders nekt

Regiondirektør i Kriminalomsorgen i Region nord, Asbjørn Roald, sier at seks måneders permisjonsnekt kan være en grei tommelfingerregel for innsatte som har brutt permisjonsforpliktelsene, men at dette vurderes i hvert enkelt tilfelle.

– Det virker jo som om gjerningsmannen har krav på all verdens beskyttelse, mens vi har ingen. Han kan jo være ute igjen på permisjon om fire-fem måneder. Det er jo helt latterlig, sier Steinar Bakken, broren til drepte Inger Lise Bakken.

Wiik møtte ikke i Ila fengsel etter permisjon 11. september, og ble etterlyst nasjonalt og internasjonalt. Han ble pågrepet mandag.

Vurderer anmeldelse

Det er straffbart å ikke komme tilbake etter permisjon, men Kriminalomsorgen har ikke bestemt seg for om de vil anmelde Wiik.

– Vi kommer til å vurdere anmeldelse når vi har alle fakta på bordet, sier Bjarkeid til NRK.

Bjarkeid sier de vil høre Wiiks versjon av det som hendte før en endelig avgjørelse blir tatt.

Først når Kriminalomsorgen eventuelt anmelder Wiik, kan en straffesak bli reist, ifølge politiadvokat Kai Vaag i Asker og Bærum politidistrikt. Han opplyser at den aktuelle strafferammen er bøter eller fengsel inntil seks måneder.

– Men det er for tidlig å si hva resultatet blir, sier Vaag. (©NTB)