Må telle alle Rogaland-stemmer på nytt

TELLES PÅ NYTT: Nær 800 stemmer mangler i Rogaland. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pAlle stemmesedlene i Rogaland må telles om igjen. Kontrolltellingen har avdekket at det mangler 793 stemmer i Sandnes.</p

Fylkesvalgstyret vedtok mandag ettermiddag at det blir ny kontrolltelling av stemmesedlene fra alle kommuner i fylket.

– Kontrollrutinene har slått inn, og avdekket at det mangler 793 stemmer. Disse har gått gjennom to tellinger, men vi finner dem ikke rent fysisk, sier Tom Tvedt, leder av fylkesutvalgsstyret i Rogaland, til NTB.

Selv om det later til at bare Sandnes er berørt, valgte fylkesutvalgsstyret å la stemmesedler fra alle kommunene i fylket telles om igjen.

– Når det er så tett som valget var i Rogaland, er det viktig at det ikke er noen ting man kan stille spørsmål ved etterpå, sier Tvedt, som også er fylkesordfører for Ap.

Klart onsdag

Det er uvisst hva som er årsaken til at sedlene mangler, heter det i en pressemelding på Rogaland fylkeskommunes hjemmeside. Det er heller ikke klart om man noen gang vil klare å nøste opp i hva som skjedde.

– Vi konsentrerer oss nå om å få telt opp stemmene igjen. Det er det viktigste. Så får vi se på evalueringen og eventuelt hvor feilen kan ha oppstått senere, sier Tvedt.

Den ekstra kontrolltellingen kan føre til at det endelige resultatet blir noe forsinket.

– Det er mulig vi må be om en dags utsettelse. Vi prøver å ha det klart til onsdag, men vi må prioritere å få gjennomført dette ordentlig, sier Tvedt.

– Rokker ikke ved mandatene

Det er ikke grunn til å tro at re-tellingen vil få konsekvenser for mandatfordelingen i Rogaland.

– Jeg vil ikke spekulere på det. Men slik som vi ser det nå, er det ingenting som later til det, nei, sier Tvedt.

Det har vært knyttet usikkerhet til valgresultatet i Rogaland også tidligere. En feil i prognosemodellen førte til at KrF og Fremskrittspartiet byttet to stortingsmandater i Rogaland og Telemark to dager etter valget.

KrFs Kjell Arvid Svendsen fikk først beskjed om at han hadde kommet inn på Stortinget, men han måtte vike plassen for Frps Bente Thorsen. Svendsen manglet bare 185 stemmer på å ta plassen. (©NTB)