Kom ikke til lege – kunne dødd av harepest

<pMistanken om svineinfluensa kunne kostet Eirin Kvikstad (37) livet. Etter ni døgn med 40 i feber kom hun endelig til lege, og det ble konstatert harepest.</p

Det var Eirins mann som tok affære. Da kona hadde hatt 40 i feber i ni døgn, hadde han fått nok.

Etter legebesøk bar det rett på sykehus med isolasjon og grundige undersøkelser.

Mistanke om svineinfluensa

Det er avisa Nordland som forteller at firebarnsmoren Eirin Kvikstad (37) ble syk med høy feber etter at hun kom hjem fra ferie i Sverige.

Legen mente over telefon at det kunne dreie seg om svineinfluensa, sykmeldte henne en uke og ba henne isolere seg best mulig.

Ungene livredde

Til avisen sier Eirin Kvikstad at hun aldri har vært så dårlig noen gang. Ungene måtte hjelpe henne med å komme på do.

– De var livredde for at jeg skulle dø, forteller hun.

Etter fire dager lå feberen fortsatt på 40. Hun ringte legevakta, som ville vite om hun hadde noen kroniske sykdommer som plasserte henne i risikogruppen. Hun vurderte å lyve på seg astma eller kols for å få en konsultasjon, men endte med å si det som det var. Beskjeden var da at hun skulle fortsette å ta febernedsettende og få i seg væske.

Trolig harepest

Etter ni døgn med 40 i feber hadde mannen hennes fått nok og tok affære. Etter legebesøk bar det rett på sykehus med isolasjon og grundige undersøkelser. Legene fikk mistanke om at hun var smittet av harepest, og antibiotikabehandlingen ga rask bedring.

Harepest kan være dødelig hvis den ikke behandles. Firebarnsmoren kunne altså dødd på grunn av mistanken om svineinfluensa som gjorde at hun ikke fikk møte legene.

Smittevernlegen i Bodø sier i en kommentar til Avisa Nordland at leger må ha i bakhodet at alle andre sykdommer ikke er «avlyst» fordi om det finnes en pandemi. (©NTB)