Fredskonsert samlet hundretusener i Havana

Hundrevis av busser fraktet folk til arenaen, og den fem timer lange konserten ble den største begivenheten på øya siden pave Johannes Pauls’ besøk i 1998. Foto: Scanpix Les mer Lukk

<pHundretusener av cubanere stimet til Revolusjonsplassen i Havana søndag for å høre sangeren Juanes på en storslått fredskonsert.</p

Les mer  

Foto: Scanpix

Arrangørene regnet med at opptil en halv million mennesker ville møte opp, men colombianske Juanes, som sto for konserten, sa at over en million mennesker var kommet.

– Jeg kan ikke tro mine egne øyne, utbrøt en tydelig imponert Juanes da han kom på scenen under det kjente portrettet av Che Guevara og skuet utover det hvitkledde folkehavet.

Største siden paven

Hundrevis av busser fraktet folk til arenaen, og den fem timer lange konserten ble den største begivenheten på øya siden pave Johannes Pauls’ besøk i 1998. De fleste som var til stede i den stekende heten, var kledd i hvitt, som et symbol på fred.

Juanes nevnte spesielt alle dem som holdes som fanger av geriljaen i jungelen i Colombia, da han tilegnet en sang til dem som er fratatt sin frihet overalt i verden.

Foruten Juanes, som er en av Latin-Amerikas største stjerner, deltok Olga Tañón fra Puerto Rico, cubanske Silvio Rodríguez, det cubanske salsabandet Los Van Van, Miguel Bose fra Spania og artister fra flere andre land.

Slagordet for konserten var «Fred uten grenser». Arrangørenes håp var at de ved hjelp av musikk skulle klare å gjøre det man ikke har fått til gjennom politikk: Å få til forsoning mellom Cuba og USA.

Kritisert i eksilmiljøet

Juanes, som bor i Miami, er blitt sterkt kritisert av eksilcubanere i USA for konserten. Han har også fått dødstrusler, og politiet i Miami har satt ut vakter rundt huset hans i Key Biscayne.

Juanes, som har vunnet 17 Latin Grammy-priser, flere enn noen andre, er kjent for sosial aktivisme. I fjor arrangerte han en konsert på grensa mellom Colombia og Venezuela da spenningen var høy etter et colombiansk raid i Ecuador.

Men ikke alle eksilcubanere var imot konserten, som ble sendt direkte av flere latinamerikanske og amerikanske TV-stasjoner både til USA og til Latin-Amerika. Mange eksilcubanere mente konserten ga cubanerne et sjeldent glimt av utenverdenen, og den forfulgte opposisjonen på Cuba ga den full støtte.

Om forsoning

Konserten hadde full støtte av cubanske myndigheter, som satte inn busser for å frakte folk og benyttet anledningen til å kritisere USAs Cuba-politikk.

Juanes selv insisterte på at konserten ikke dreide seg om politikk, men om forsoning. Han roser president Barack Obama for å ha åpnet døra ved å ta skritt for å bedre forholdet mellom USA og Cuba.

Men han overrasket da han avsluttet sin opptreden med å rope «Cuba Libre» – Fritt Cuba, som har vært et slagord for eksilcubanerne gjennom flere tiår.

Før han reiste til Havana, hadde Juanes et møte med USAs utenriksminister Hillary Clinton. Konserten var en så stor begivenhet i det latinske miljøet at president Obama selv hadde en kommentar.

Til den spansktalende TV-kanalen Univisión sa han at konserten og slike kulturbegivenheter ikke på noen måte er til skade for forholdet mellom USA og Cuba. (©NTB)