Sponheim kunne gått i regjering med Stoltenberg

Venstres Lars Sponheim (t.v.) og statsminister Jens Stoltenberg i Stortingets vandrehall etter den høytidelige åpningen av det 152. Storting i 2007. Foto: Heiko Junge / SCANPIX . Les mer Lukk

<pAvtroppende Venstre-leder Lars Sponheim avslører at han på fisketur med statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i fjor sommer snakket om å gå i regjering sammen.</p

Oslo (NTB): Fra før har det bare vært kjent at de to var på fisketur i fjellet sammen. Men det var ikke bare fiskehygge som sto på programmet.

- Det er klart vi ikke gjorde det bare for å fiske. Da kunne vi holdt det hemmelig. Begge ønsket vi å signalisere noe, sier Sponheim til Bergens Tidende.

Han sier de to foruten å snakke politikk på fisketuren, også hadde hatt jevnlige samtaler under fire øyne flere ganger i halvåret. Blant spørsmålene som ble drøftet var regjeringsspørsmålet.

- Jens spurte meg blant annet hva som var i veien for at Arbeiderpartiet og sentrumspartiene kunne danne regjering sammen, sier Sponheim.

- Uten SV? spør Bergens Tidende.

- Ja. Han spurte direkte om det. Jeg sa at Aps maktsentralisering, hemmelighetskremmeri og LO-binding gjør det vanskelig. Men Aps moderne fløy, som Stoltenberg representerer, har jeg ingen problemer med. Vi var aldri uenige på viktige punkter, sier Sponheim.

- Jeg sa også til Jens at min drømmeregjering ville vært det moderne Ap sammen med Venstre og det moderate Høyre. Etter mitt syn ville det være helt ideelt, sier Sponheim videre.

Stoltenberg jublet ikke.

- Han sa at du må gjerne be meg regjere sammen med sentrum, men med Høyre er det uaktuelt. Det forstår jeg. Ap må balansere maktpolitikken, og en slik løsning kunne bane vei for både et stort SV og et stort Frp på ytterfløyene, sier Sponheim.