USA bekrefter at rakettskjoldplaner blir endret

President Barack Obama vil kunngjøre store endringer i rakettskjoldplanene for Europa, bekrefter en talsmann for Pentagon. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

<pUSAs forsvarsdepartement bekrefter at Obama-administrasjonen vil gjøre store endringer i planene om rakettskjold i Europa.</p

Pentagons talsmann Geoff Morrell sier at planene er endret for å bedre beskyttelsen av amerikanske styrker og allierte i Europa mot iranske rakettangrep.

Tsjekkia bekrefter nei til rakettskjold

En anonym forsvarstalsmann sier til Reuters at planene betyr at man beveger seg bort fra fast installerte landbaserte systemer og i stedet går inn for et «lagvis, bevegelig, tilpasningsdyktig system». Ifølge den anonyme kilden viser USAs etterretning at Iran er mer opptatt av raketter med kortere rekkevidde enn interkontinentale raketter.

– En betydelig tilpasning og forsterkning av vårt europeiske rakettforsvarssystem, kaller Pentagon-talsmann Morell endringen som Det hvite hus vil kunngjøre torsdag.

USAs rakettskjoldplaner har vært et betydelig uromoment i USAs forhold til Russland, og i Moskva sier en talsmann for Føderasjonsrådet at endringen i USAs planer skyldes Russlands standhaftige motstand.

De planlagte endringene av det mye omtalte rakettskjoldet ble først meldt torsdag morgen av avisen Wall Street Journal og senere bekreftet av Tsjekkias statsminister Jan Fischer. (©NTB)