Gilbert: – Det er legens plikt å bry seg om krigsofre

Mats Gilbert (f.v.) og Erik Fosse under presentasjonen av boka « Øyne i Gaza». Foto: Berit Roald / Scanpix Les mer Lukk

<p– Vi har ingen behov for å lyve eller forsterke det vi opplevde i Gaza i januar i år. Leger har avlagt et løfte, og det er vår plikt å bry oss om krigsofre, sier lege Mads Gilbert.</p

Sammen med kollega Erik Fosse har Gilbert på Gyldendal forlag skrevet boken «Øyne i Gaza» – deres personlige inntrykk som leger ved Al Shifa-sykehuset under Israels tre uker lange offensiv ved årsskiftet 2008-2009 mot den innestengte befolkningen på Gazastripen.

Bokens tittel henspiller på det faktum at de som hjelpeorganisasjonen NORWACs leger var de eneste to vestlige vitnene til krigshandlingene mellom Israel og det palestinske området.

– Det var en situasjon vi ikke var forberedt på. Vi ble meget overrasket over å se hele verdenspressen stå på grensen fordi Israel ikke ville slippe dem inn, sa Fosse da boken ble presentert i Oslo torsdag.

Ifølge forlaget er førsteopplaget på 5.000 eksemplarer allerede utsolgt, et nytt er på gang, boken foreligger som lydbok, og inntil videre utkommer den på arabisk og svensk. (©NTB)