Forsvaret politianmelder avis i Danmark

Illustrasjonsfoto fra Afghanistan. Foto: Scanpix Les mer Lukk

<pForsvaret i Danmark politianmelder avisa Politiken for å ha trykket ei bok som ifølge forsvarssjefen er en trussel mot rikets sikkerhet.</p

Teksten til den omstridte danske boken om elitesoldaters innsats i Afghanistan er nå i fritt salg i Danmark. Det danske forsvaret har politianmeldt avisen.

Sjefredaktør Tøger Seidenfaden i København-avisen Politiken fikk onsdag grov kjeft for å ha gitt ut den fullstendige teksten til «Jæger – i krig med eliten» av Thomas Rathsack. I boken beskriver den tidligere elitesoldaten sine erfaringer fra krigen mot afghanske Taliban.

Det danske forsvaret mener boken inneholder opplysninger som kan sette danske og allierte Afghanistan-soldaters sikkerhet i fare. Forsvaret politianmeldte Politiken onsdag.

– Boken går tett på vår sikkerhet, og der er derfor maktpåliggende for oss å få gjort noe med det, sier forsvarssjef Tim Sloth Jørgensen til den danske rikskringkastingen DR.

Politiken er anmeldt for å ha satt rikets sikkerhet i fare. Forsvarssjefen hevder forsvaret ikke har noen intensjon om å innskrenke ytringsfriheten eller utøve noen form for sensur.

– Det eneste jeg bryr meg om, er hensynet til dansk forsvar, hensynet til vår krigsinnsats i Afghanistan og hensynet til våre soldaters sikkerhet, sier han til DR.

Forsvar

Onsdagsutgaven av Politiken ble raskt revet bort av nysgjerrige lesere, som fikk med seg den fullstendige teksten til Rathsacks bok. De kunne også lese sjefredaktør Seidenfadens forsvar for at avisen gjenga teksten.

– Vi har valgt å bringe hele bokens tekst i dagens avis for å sikre og understreke offentlighetens rett til å følge med – også når landet er i krig, og når det ikke passer myndighetene. Vi mener at vi dermed bare gjør jobben vår, skrev Seidenfaden.

Han minnet om at den danske forsvarssjefen har bedt mediene avstå fra omtale av boken og bedt om tvangstiltak mot forlaget.

– Vi kan ikke forestille oss at byretten vil gi forsvaret rett til et så åpenlyst inngrep i pressefriheten, het det på lederplass i Politiken.

Kritikk

Men sjefredaktørens beslutning møtte raskt voldsom kritikk.

Danmarks forsvarsminister Søren Gade sa seg skuffet over Politikens opptreden, og Seidenfadens kollega i Berlingske Tidende, Lisbet Knudsen, kalte den «en overdreven og malplassert protestaksjon».

Enda hardere var fordømmelsen fra lesere av tabloidavisen Ekstra Bladet.

Tøger Seidenfaden er «et medieludder, pengegrisk og likegyldig til hvem som dør av den informasjonen som man nå utleverer til Taliban», skriver innsenderen Klaus A.

Ekstra Bladet viser til en meningsmåling der 61 prosent av de spurte sier det var galt av Politiken å trykke teksten til Thomas Rathsacks bok.

Men 39 prosent mener trykkingen er til beste for ytringsfriheten og demokratiet.

Splittet

Danskene er altså splittet i sitt syn på boken, som de er det i synet på Danmarks deltakelse i krigen i Afghanistan.

Og i tillegg til politianmeldelsen fra forsvaret og kritikken fra fagmilitære, politikere og mediefolk, må Tøger Seidenfaden forberede seg på et mulig søksmål fra forlaget Peoples Press.

Forlaget bak «Jæger – i krig med eliten» mener Politiken har krenket forfatterens og forlagets egen opphavsrett.

ABC Nyheter var første norske nyhetsmedium som publiserte utdrag fra boken tirsdag.

Les utdraget her:Den farlige boken.