Hatoyama valgt til statsminister i Japan

Hatoyama bukker for nasjonalforsamlingen som har utpekt ham som Japans nye statsminister. Foto: Reuters/Scanpix. Les mer Lukk

<pJapans nasjonalforsamling utpekte onsdag Yukio Hatoyama til ny statsminister etter opposisjonens valgseier i forrige måned.</p

Hatoyamas Demokratiske parti vant en brakseier over de konservative Liberaldemokratene, som har styrt Japan nesten uavbrutt siden demokrati ble gjeninnført i Japan etter krigen. Hatoyama avløser Taro Aso, som var valgets store taper.

Demokratene har nå 308 av nasjonalforsamlingens 480 mandater og har også inngått allianse med flere små konservative og sosialdemokratiske partier.

Den nye statsministeren står overfor store utfordringer for Japan, blant annet en stagnert økonomi og en massiv eldrebølge.

Han må nå konsentrere seg om å innfri løfter fra valgkampen da han gikk inn for å redusere byråkratiets makt og få økonomien i gang igjen uten at den enorme statsgjelda vokser enda mer.

At Hatoyama har valgt Hirohisa Fujii til finansminister har beroliget finanskretsene som fryktet at store nye utgifter ville gjøre føre til større gjeld.

Allerede neste uke reiser Hatoyama til USA der han skal delta på toppmøtet i G20 i Pittsburgh og møter president Barack Obama i Det hvite hus.

Hatoyamas løfter om en mer uavhengig utenrikspolitisk kurs har utløst bekymring for konflikter med Japans nære allierte USA. Men i Washington ventes Hatoyama å forsikre Obama om at alliansen ikke skal svekkes. (©NTB)