Siktet for dødsbrann

MINNES DE DØDE: Lys og blomster satt opp nær  branntomta tirsdag til minne om de syv polske bygningsarbeiderne som omkom i brannen i Gulskogen i Drammen i 2008. Nå er en person siktet i saken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Les mer Lukk

<pPolsk mann siktet for brann i Drammen der sju omkom </p

Mannen bodde selv i huset, men reddet seg ut da det begynte å brenne, opplyser politiet.

– Kripos’ rapport konkluderte med at brannen startet i et sikringsskap som følge av manipulering av sikringer, sier politiadvokat Monica Hanø i Søndre Buskerud politidistrikt til NTB.

På bakgrunn av rapporten dro politiet til Polen for å avhøre overlevende og tidligere beboere i huset.

Nekter straffskyld

Politiet vil ikke gå inn på detaljer i siktedes forklaring, men sier at mannen nekter straffskyld.

– Vi var i Polen i forrige uke for å gjennomføre konfrontasjonsavhør av de overlevende. Vi mener at vi har grunnlag for å sikte en person for uaktsom brannstiftelse etter brannen som tok sju menneskeliv, sier Hanø.

Mannen, som er i 50-60-åra, ble pågrepet i Norge i slutten av juni og har vært fengslet siden da.

Politiet har sikret seg bevis i både Norge og Polen, og vil ikke utelukke at det kan bli flere siktelser i saken.

Brannvarslingen sviktet

Det var natt til 9. november i fjor at det gamle trebygget i Stasjonsgata ved Gulskogen jernbanestasjon i Drammen brant ned til grunnen.

Mens 14 av de polske bygningsarbeiderne som var innlosjert i bygget, reddet seg ut, mistet sju personer livet.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) konkluderte med at varslingen i huset ikke fungerte da bygget tok fyr.

– Ingen som reddet seg ut, ble varslet av røykvarslere. De ble oppmerksomme på brannen gjennom røyklukt, lyd og rop fra andre personer, sa avdelingsleder Kari Jensen i DSB, i forbindelse med den foreløpige rapporten om brannen, som kom i mars