Krever mer makt

TAR HUN KAKA: SP-leder Liv Signe Navarsetet er ikke lenger det minste blant regjeringspartiene. Det vil hun ha betalt for. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pSp-leder Liv Signe Navarsete er klar på at styrkeforholdet i regjeringen må avspeile valgresultatet.</p

Senterpartiet vil neppe kunne gå med på at den neste rødgrønne regjeringen settes sammen med flere SV-statsråder enn Sp-statsråder, slik tilfellet er i dagens mannskap.

Landsoversikten viste tirsdag ettermiddag, etter at 99,9 prosent av stemmene var opptelt, at de to partiene i praksis er like store, begge med elleve representanter hver.

– Det er klart valgresultatet må få noen konsekvenser. Og slik sett må vi diskutere regjeringens sammensetning ut fra de konsekvensene, sier Navarsete til NTB.

Rødgrønn kake

Stemningen var lettet, og følelsen av befrielse lå utenpå de fleste, da Navarsete og deler av det sentrale Sp møttes til spising av en slags rødgrønn marsipankake i partiets grupperom på Stortinget dagen etter valget.

Partilederen ble møtt med hjertelig applaus og gode klemmer da hun kom til kakefesten noen minutter etter den varslede kjøreplanen.

Navarsete sier at det ennå ikke er lagt noen tidsplan for forhandlinger med Ap og SV, mens apparatet rundt henne minner om at oppgaven ikke trenger løses under tidspress.

Bedre utgangspunkt

Høyre-leder Erna Solberg sier til NTB at hennes erfaring med trepartiregjeringer er at partier i trøbbel gjerne får mer gjennomslag, ikke mindre.

Sp-lederen tror imidlertid ikke høstens dragkamp om taburetter og plattform blir vanskeligere av at styrkeforholdet partiene mellom er endret, gjennom SVs svekkelse og Aps fremgang.

– Ingen har gått til valg på at vi skal forandre på det vi er enige om. Og dermed har vi et helt annet utgangspunkt enn vi hadde for fire år siden, da vi startet på scratch, med tre selvstendige partiprogrammer. Så vi skal vi jobbe for å finne en god løsning også på de sakene der vi fortsatt har en vei å gå, sier Navarsete.

Hun viser også til at de tre partilederne har en god tone seg imellom, og at det hjelper å snakke godt sammen.