Eide: Måtte drive brannslukking

Eide: Måtte drive brannslukking Les mer Lukk

<pDen høyest rangerte amerikanske diplomaten i FN-delegasjonen i Afghanistan, Peter Galbraith, har reist hjem etter en krangel med sjefen, Kai Eide.</p

Galbraith reiste mandag hjem etter en krangel med sjefen, FNs spesialutsending til Afghanistan Kai Eide. En annen FN-kilde mener Eide bør få sparken på grunn av måten han har håndtert valget i landet, skriver avisa Telegraph.

Eide imøtegår kritikken. Han bekrefter overfor NTB at det har vært en uenighet mellom ham selv og Galbraith, men sier han har full internasjonal støtte for sitt arbeid i Afghanistan.

– Galbraith ba selv om å få reise og jeg sa ja til det. Han blir borte i noen uker. Jeg tror hans fravær bidrar til å roe gemyttene her, sier Eide til NTB på telefon fra Kabul.

Spent forhold

En annen vestlig kilde i Kabul sier at forholdet mellom Galbraith og Eide hele tiden har vært spent. Galbraith er mer aktivistisk enn Eide, som foretrekker status quo, sier kilden.

– Jeg tror at skal man som utlending arbeide med afghanske myndigheter og få til det man vil, så man vise respekt for dem. Det tar tid å opparbeide tillitsforhold som gjør at man kan ha en åpen, iblant kraftig og andre ganger vennlig, dialog, påpeker Eide.

Eide har gjennom halvannet år etablert solide forbindelser til maktapparatet i Kabul. Han hevder selv at han er i en bedre posisjon til å snakke direkte og alvorlig til landets makthavere enn Galbraith, som har vært i Afghanistan i tre måneder.

Måtte avbryte reise

Kai Eide var for to uker siden på reise med i Europa og Norge, og skulle til Sverige for å møte Javier Solana, EUs representant for utenriks- og sikkerhetspolitikk, og Sveriges statsminister Carl Bildt.

Han fikk da melding om at Galbraith var i ferd med å ødelegge tilliten mellom afghanske myndigheter og FN-delegasjonen.

Årsaken var at amerikaneren rettet direkte kritikk om valgfusk mot landets ledere.

Da meldingen om Galbraiths utspill overfor afghanske myndigheter kom, avbrøt Eide alle avtaler og reiste tilbake til Kabul.

– Nå har jeg arbeidet i fire dager med å gjenoppbygge tilliten til myndighetene i landet, kall det gjerne brannslukking, sier Eide.

Falske stemmer

Det er omfattende beskyldninger om fusk i forbindelse med valget av ny president i Afghanistan.

Eides kritikere mener han er en for sterk tilhenger av nåværende president Hamid Karzai og at han ikke er kritisk nok til det omfattende valgfusket i store deler av landet.

Mange av de tvilsomme stemmene kommer fra distrikter i Sør-Afghanistan der Karzai står sterkt.

Den FN-støttede kommisjonen som gransker valgfuskanklagene, har gitt ordre om at alle stemmesedler fra 10 prosent av valglokalene skal telles om igjen. Det gjelder rundt 2.500 valglokaler.

– Skapte splid

Ifølge kilder i Kabul ønsker Galbraith sterkere press på Afghanistans uavhengige valgkommisjon for at valgresultatet skal være fritt for fusk. Dette skal ha skjedd under møte som fant sted mens Eide var på reise og Galbraith var hans stedfortreder.

– Det ble lagt an en tone som skapte splid mellom det internasjonale samfunn og afghanske myndigheter og som satte tidshorisonten for avviklingen av valget i fare, sier Eide.

Han mener nå tidshorisonten er gjenopprettet og håper alle stemmene fra valget skal være opptalt i slutten av september.

Les britiske Times' sak om dramaet her.