Oljenæringen øyner håp for Lofoten

Valgresultatet viser en klar framgang for partiene som er positive til åpning av havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen for olje- og gassvirksomhet. Illustrasjonsfoto: Scanpix Les mer Lukk

<pOljeindustriens landsforening (OLF) jubler over Venstres og SVs tilbakegang, og mener valgresultatet er et steg nærmere åpning av olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen. </p

– Valget er en tydelig melding om at SV og Venstre ikke har fått med seg velgerne på et nei til petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen, sier Per Terje Vold, administrerende direktør i OLF.

De to mest markerte vernepartiene, Venstre og SV, gikk begge kraftig tilbake ved stortingsvalget. Samtidig viser valgresultatet en klar framgang for partiene som er positive til åpning av havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen for olje- og gassvirksomhet.

– SV-leder Kristin Halvorsen sa at et sterkt SV ville være et signal fra velgerne. Nå har velgerne talt, og de ønsker å holde døren til framtiden åpne, sier Vold.

Han krever at myndighetene får fortgang i arbeidet med forvaltningsplanen for nordområdene, og mener at det er avgjørende å få planen på plass i 2010.

Oljekompromiss

Men Ap-leder og statsminister Jens Stoltenberg sier det samme som før valget, og vil fortsatt ikke ta stilling til Lofoten og Vesterålen nå.

Maleren Rolf Groven lot Greenpeace benytte oljemaleriet "Borerigg i Lofoten" under sin kampanje i Lofoten, som del av sin protest mot planene om å bore etter olje i Lofoten.

– Vi skal ha en kunnskapsbasert og forsiktig tilnærming. Vi kommer ikke til å anbefale at noen områder åpnes for oljevirksomhet hvis det ikke er fiskeri- og miljømessig forsvarlig, sier Stoltenberg til NTB.

Regjeringspartner SV har vern av Lofoten og Vesterålen som en av sine viktigste saker, mens Senterpartiet ikke vil ha oljevirksomhet de kommende fire årene. Partileder Liv Signe Navarsete har tro på et kompromiss.

– Når vi vet at Ap er positive og at SV sier nei, kan det jo være vårt standpunkt som blir kompromisset, men det må vi sette oss ned og diskutere, sier Navarsete til NTB.

Hun avviser at et sterkere Ap gir større mulighet for at Ap får gjennomslag.

– Det er jo ikke slik at selv om Ap har styrket seg, så skal de dermed sitte med veto i alle saker. Vi har gode erfaringer fra siste periode der vi har klart å finne løsninger og gode kompromiss. Det er jeg sikker på at Ap er innstilt på at vi skal gjøre i denne saken også, sier Navarsete.

– Et stort ansvar

Natur og Ungdom viktigste krav til en ny rødgrønn regjering er et klart nei til oljeboring i nord.

– Vi trenger nå en ny Soria Moria-erklæring som sier klart nei, sier NU-leder Ingeborg Gjærum.

Arbeiderpartiet har endret standpunkt fra å være for oljeboring til å bli i tvil, det samme har partiets velgermasse, hevder Bellona-leder Frederic Hauge.

– Vi antar at for mange har det føltes trygt å stemme på Ap, og mange har sympati med partiets holdning om å skaffe seg mer kunnskap om oljeboring før eventuell igangsettelse av boring. Vi skal gjør Ap til et miljøparti, sier Hauge. (©NTB)