– Høyre vant valgkampen

– Høyre vant valgkampen
<pPartiledernes nærmeste rådgivere mener Høyre og Erna Solberg har gjennomført den beste valgkampen.</p

Du ser dem ofte på nyhetene, der de går ett skritt bak sin respektive partileder, med sakspapirer, gode råd og et myndig blikk. Hver dag de siste månedene har partienes informasjonsrådgivere stått på for å få det politiske budskapet ut til så mange velgere som mulig.

Men hvem har lyktes best? Partiledernes rådgivere ble bedt om å peke på et annet parti enn sitt eget i NTBs uhøytidelige kåring av valgkampens vinner.

Resultatet ble tre stemmer til Høyre, én til Arbeiderpartiet, én SV, én til KrF og én blank.

– Vi hadde en klar plan, og startet valgkampen tidligere enn de andre. Erna har vært trygg og god i debattene, men jeg må innrømme at valgkampen har overgått forventningene, sier Høyre-lederens rådgiver Julie Voldberg til NTB.

Selv gir hun sin stemme til KrF og Dagfinn Høybråten, som hun mener har snakket godt og tydelig til egne kjernevelgere.

– Imponerende

En av dem som har latt seg imponere av Høyre og Erna Solberg, er Sps Guri Størvold.

– Selv om vi er dundrende uenig politisk, er det bare å ta av seg hatten for Høyre og Erna Solberg. De har klart å snu skuta i valgkampen, og det fortjener honnør. Erna Solberg er dessuten en skikkelig politiker som ønsker oppmerksomhet om det viktigste, nemlig sakene. Det er det valgkampen handler om, sier Størvold til NTB.

KrFs Even Westerveld er enig:

– Valgkampen utviklet seg til å bli helt annerledes enn hva vi kunne forvente på forhånd. Det ble ingen duell mellom Jens og Jensen. I øyeblikket er det langt mer sannsynlig at vår neste statsminister heter Erna Solberg enn Siv Jensen. Og det har Erna og Høyre mye av æren for, selv om de har fått drahjelp av oss og Venstre, sier Westerveld.

Også Lars Sponheims nærmeste rådgiver, Geir Olsen, peker på Erna.

– Høyre har holdt fast ved sin strategi hele veien, uavhengig av om målingene har vært gode eller dårlige. Det har imponert meg. Men også Arbeiderpartiet har gjennomført en meget god valgkamp, sier han.

Sofavelger

Fremskrittspartiets informasjonsrådgiver Fredrik Färber mener erkemotstander Arbeiderpartiet gjennomførte den beste valgkampen.

– Ap er vår hovedmotstander, og vi ble angrepet like kraftig som forventet, sier han. At Frp fikk vel så mye motbør fra mulige alliansepartnere i sentrum, var mer overraskende.

– Jeg må innrømme at de samlede angrepene på Frp ble flere enn vi hadde trodd på forhånd.

Aps Torbjørn Giæver Eriksen og Mina Gerhardsen trekker fram regjeringspartner SV, som de mener har lagt inn en imponerende sluttspurt. SV-leder Kristin Halvorsens håndgangne infomann, Roger Sandum, ber på sin side tynt om å få stemme blankt.

– I dette spørsmålet er jeg sofavelger. Jeg synes alle partilederne har levert gode enkeltopptredener, men valgkampen har i altfor stor grad dreid seg om borgerlig kaos. Det har tatt oppmerksomheten bort fra mange viktige saker. For eksempel ble det ikke rom til å diskutere skolepolitikk i noen av partilederdebattene, sier han.

Kjedelig?

Da valglokalene åpnet klokken 16 søndag, ble punktum satt for valgkampen, en toppolitisk utholdenhetsøvelse som i år framsto mer regissert og striglet enn på lenge.

– Jeg synes valgkampen var saklig og opplysende. Mange ulike saker har vært diskutert. Selv om regjeringsspørsmålet har tatt mye plass, har vi vært spart for skandaler og overdrevet personfokus, sier KrFs Even Westerveld.

Men enkelte stunt har det blitt, oppe i all sakligheten. Blant de mest minneverdige var Erna Solbergs ølbriller, Erik Solheims blodige sakseføring og et ikke helt samstemt rødgrønt triangelspill under presentasjonen av kulturløftet 2.

Ellers er det opplagt at den norske valgkampen for alvor har inntatt cyberspace, med voldsom satsing på sosiale medier som Twitter og Facebook, uten at velgerne synes å ha blitt revet med i særlig grad.

Heller ikke TV-debattene og partilederutspørringene skapte de helt store kontroversene. Unntaket var kanskje VGTVs noe rufsete partilederdebatt, der SV-leder Kristin Halvorsen opprørt slo fast at en borgerlig regjering ville være farlig for folk og land. (©NTB)