Tre barn døde av resistent bakterie i Sverige

<pTre nyfødte barn døde nylig på et sykehus i Västerås i Sverige som følge av multiresistente bakterier.</p

Barna, som lå på sykehusets avdeling for syke nyfødte og for tidlig fødte, døde andre uken i august, forteller klinikksjef Mårten Hallberg.

Bakterien de ble smittet av heter klebsiella. Bakterien kan framkalle en alvorlig form for lungebetennelse og andre infeksjonssykdommer, som urinveisinfeksjon.

De syke barna ble overført til Akademiska klinikken i Uppsala, men livene deres sto ikke til å redde, til tross for at de fikk intensiv behandling i kuvøse med både respirator og med antibiotika, skriver Vestmanlands Läns Tidning.

– Det illustrerer hvor sårbart helsevesenet er når vi får tilfeller av en bakterie antibiotika ikke biter på, sier professor ved det svenske smittevernsinstituttet, Otto Cars. Han leder også en samarbeidsgruppe som arbeider med antibiotikaresistens.

Han sier at det er spesielt alvorlig når for tidlig fødte barn blir smittet av multiresistente bakterier.

– Disse barna er spesielt sårbare for disse infeksjonene, og samtidig er det altså få typer antibiotika som biter på denne bakterien. Treffer man ikke med rett antibiotika med en gang, kan det ta flere dager før man klarer å justere behandlingene. Da kan det være for sent, fastslår Cars

Ytterligere tre barn bærer på bakterien.

Bakterien klebsiella finnes i menneskets tarmsystem. Bakterien er motstandsdyktig mot mange typer antibiotika, men ikke mot alle. (©NTB)