– Den nye regjeringen skal ikke være arrogant

Yukio Hatoyama startet mandag arbeidet med å danne ny regjering i Japan. Foto: REUTERS / Issei Kato / SCANPIX Les mer Lukk

<pJapans kommende statsminister Yukio Hatoyama gikk mandag direkte i gang med arbeidet med å danne en ny regjering. Regjeringen skal ikke være arrogant, understreket han.</p

Hatoyamas parti Demokratene DPJ oppnådde etter alle solemerker et valgskred i søndagens valg til nytt annetkammer i den japanske nasjonalforsamlingen.

Mandag morgen samlet han partiledelsen for å diskutere den kommende regjeringen. Førsteprioritet er å finne landets nye finansminister, understreket Hatoyama.

– Utrolig resultat

Prognoser i japanske medier viser at Demokratene vil kapre 308 av de 480 plassene i annetkammeret, hvilket setter en stopper for det konservative regjeringspartiet LDPs nesten uavbrutte styre gjennom over 50 år.

– Det er et utrolig resultat, men vi kommer ikke til å tvinge gjennom vår politikk. Vi er nødt til å være tålmodige og få forståelse fra folk, sier Hatoyama, som trolig vil erstatte Taro Aso som statsminister i midten av september.

– Det har tatt lang tid, men nå er vi i det minste ved startstreken. Vi må kvitte oss med arrogansen som et slikt resultat kan gi, understreker han.

Koalisjon

Hatoyama sier at han kommer til å forsøke å danne en koalisjonsregjering med mindre partier. Store utfordringer venter den nye regjeringen, som først og fremst må ta tak i problemene i den japanske økonomien.

Nikkei-indeksen svarte mandag med å stige med 2 prosent etter åpning. En urovekkende sterk yen førte imidlertid til nedgang, og ved lunsjtider var oppgangen blitt til en nedgang på 0,35 prosent.

Japans statsminister Taro Aso beklaget mandag det elendige resultatet for regjeringspartiet Liberaldemokratene LDP i søndagens valg. Aso har gjort det klart at han trekker seg som leder for LDP. (©NTB)