Klar for EM-kvartfinale

KLARE FOR KVARTEN: Maren Mjelde og de norske jentene spilte 1-1 mot Frankrike, her ved Elodie Thomis. Det betyr at Norge er klare for kvartfinalen i fotball-EM. (Foto: Scanpix). Les mer Lukk

<pNorge er klar for EM-kvartfinale i fotball etter 1-1 mot Frankrike. De norske var kraftig på hælene i første omgang, men kneblet motstanderen etter pause.</p

Helsingfors (NTB): Lene Storløkkens tidlige scoring i hennes 50. landskamp ble god å ha da Frankrike kjørte over Norge i en halv omgang, skapte masse sjanser og scoret ett mål.

Norge kjempet seg inn i kampen, og hadde etter omleggingen fra 4-4-2 til 4-5-1 ved pause full kontroll defensivt. Frankrike skapte knapt skyggen av en sjanse i annen omgang.

Norge måtte vinne for å bli toer i gruppen og få møte overkommelige Nederland i kvartfinalen torsdag. Innbytter Leni Larsen Kaurin var nær ved å ordne det da hun ti minutter før slutt skjøt rett utenfor fra kloss hold etter hjørnespark.

– Klønete av meg. Jeg måtte skyte med høyre, og ballen skrenset av, sa hun.

Med uavgjort går Norge i stedet videre som treer og må vente til mandag kveld på å få vite når, hvor og mot hvem kvartfinalen spilles.

Alternativene er Finland i Åbo torsdag, Sverige eller England i Helsingfors fredag.

Pen scoring

Norge tok ledelsen etter tre minutter i et åpningskvarter som ellers artet seg som et fransk stormløp. Solveig Gulbrandsen spilte fram Isabell Herlovsen på venstrekanten, og hun slo inn mot nærmeste stolpe. Der kom Storløkken flygende og flikket ballen over keeper.

– Det var et kjempelegg fra Isabell, og jeg tenkte ballen kanskje kom dit. Jeg var ikke sikker på scoring, men det var godt å se den gå inn, sa jubilanten.

Frankrike lot seg ikke bremse og kom i bølge etter bølge. Særlig skapte lynraske Élodie Thomis problemer med farten sin.

Norges forsvar vaklet i begynnelsen og skapte ekstra problemer for seg selv med svake klareringer. Lagkaptein Sandrine Soubeyrand knallet en av dem i tverrliggeren etter fem minutter.

Etter et kvarter kom den fortjente utligningen. Louisa Necib listet ballen inn til Camille Abily, som ble felt av Maren Mjelde idet hun vendte. Liggende skjøt hun i mål helt borte ved stolpen.

Stoppet

Hjelmseth måtte vise klasse da Thomis kom gjennom etter 20 minutter, men Norge greide utover i omgangen å ta brodden av den franske offensiven og stanse flommen av halv- og helsjanser.

Norge yppet seg også framover. Solveig Gulbrandsen var veldig nær scoring da hun stusset Trine Rønnings frispark rett utenfor lengste stolpe.

Ved pause tok Bjarne Berntsen ut Cecilie Pedersen, satte inn Leni Larsen Kaurin og la om til fem spillere på midtbanen.

– Frankrikes tre sentrale midtbanespillere var så gode at vi måtte legge om for å stoppe dem, sa Berntsen.

Ingen av lagene skapte mye etter pause, selv om Isabell Herlovsen kjempet godt alene på topp og flere ganger var nær ved å komme til ordentlige sjanser.

Kaurins skudd på Norges første hjørnespark i kampen var det nærmeste noen av lagene kom et vinnermål som ville sendt taperen ut av EM.

Til sist var begge lag tydelig fornøyde med poengdelingen, og de siste minuttene spilte Frankrike ballen på egen halvdel.


Forsidebilde: Scanpix.