Mot valgskred i Japan

VINNER: Yukio Hatoyama er leder for Demokratene, det største opposisjonspartiet i Japan. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pDet kan gå mot et historisk valgskred i Japan. Valgdagsmålinger viser at opposisjonen ligger an til å vinne valget med god margin.</p

Søndag ettermiddag innledet Japans demokratiske parti (DPJ) samtaler om regjeringsdannelse.

TV-stasjonens Asahis måling viser at DPJ ligger an til å få rundt 315 av de 480 plassene i annetkammeret i nasjonalforsamlingen. Ifølge Tokyo Broadcasting System kan DPJ få 321 av plassene, mens stasjonen NHKs måling gir dem mellom 298 og 329 representanter.

Regjeringspartiet LDP har sittet med makten i over 50 år, bare med unntak av en kort periode på ti måneder på 90-tallet.

I NHKs valgdagsmåling søndag får partiet mellom 84 og 131 av plassene i annetkammeret. Nå kommer partiet trolig til å velge ny leder.

Forandring

Behovet for forandring var et gjennomgangstema da japanerne avla stemmen sin søndag.

– Jeg mener vi trenger forandring nå, sier den 68 år gamle pensjonisten Toshihiro Nakamura, som stemte på opposisjonen i søndagens valg til nytt annetkammer.

Nakamura mener LDP har fått sitte med makten for lenge.

– Jeg liker ikke det som skjer i dette landet. Ting må forandre seg, sier 78 år gamle Kazuya Tsuda.

– Jeg tror ikke demokratene kan gjøre alt de har lovet i programmet sitt, men det vil være bedre enn den nåværende situasjonen under LDP, sa Tsuda.

Økonomi

Viktige temaer i valgkampen har vært den prekære situasjonen for Japans økonomi, den aldrende befolkningen og den voksende nasjonalgjelda.

Japan er blitt rammet hardt av den globale finanskrisen, og arbeidsledigheten steg i juli til 5,7 prosent. Men landet opplevde vekst igjen i andre kvartal etter en lengre resesjon.

DPJ lover å øke støtten til de enkelte husstandene dersom partiet får makten, og vil også styrke bidragene til jordbruket.

Politiske analytikere er imidlertid bekymret for at DPJs økonomiske plan skal øke Japans allerede store nasjonalgjeld. (©NTB)