Hvorfor ble han ikke oppdaget?

KIDNAPPER: Philip Garrido og hans kone ble arrestert onsdag, men ingen kan forstå hvordan det kunne gå så lang tid. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pMens politiet utvider etterforskningen til nabohuset til Philip Garrido, øker undringen over hvorfor ingen avslørte at den kidnappede Jaycee Lee Dugard bodde i Garridos hage.</p

Siden Garrido og hans kone ble arrestert onsdag, har politiet møysommelig gått gjennom den store bakhagen til Garrido.

Blant annet er de interessert i om det kan være noen forbindelse mellom Garrido og drapene på et titall prostituerte i området på 90-tallet.

Lørdag utvidet de sperringene til å omfatte huset til Damon Robinson som har hagen ved siden av Garrido og som har bodd i huset i tre år.

Det var hans kjæreste som ble oppmerksom på at det bodde barn i teltene og skurene i naboens bakhage, og han tipset politiet.

Men politimannen som kom på besøk for å sjekke, var aldri inne i huset eller bakhagen og snakket bare med Garrido på terrassen foran huset.

Robinson har tidligere fortalt at Garrido passet huset hans inntil han flyttet inn der i 2006.

Observert

Avsløringen av Garridos gjerninger begynte da han ble observert på California-universitetet i Berkeley sammen med to unge jenter.

Han fortalte politifolkene som stanset ham, at han gjerne ville dele ut religiøse løpesedler og holde et religiøst møte.

Lisa Campbell, som tidligere har arbeidet som politi og som er ansvarlig for arrangementer på universitetet, ba ham komme på et møte for å drøfte saken neste dag.

Hun ba politikvinnen Ally Jacobs være med på møtet, og Jacobs gjorde en sjekk av Garridos bakgrunn og oppdaget at han var en registrert seksualforbryter.

Bleke småjenter

Det var de to jentene som var sammen med Garrido, som gjorde mest inntrykk på de to kvinnene. De var bleke, hadde på seg utvaskede sommerkjoler og oppførte seg nærmest som roboter.

Den yngste stirret på Jacobs med et underlig smil, mens den andre så mest på Garrido, som om hun følte ærefrykt for ham.

Garrido fortalte at han drev skoleundervisning for jentene hjemme, og jentene fortalte at de hadde en eldre søster som var 29 år gammel.

Avsløringen

Da Jacobs ringte til tilsynsføreren til Garrido, kom det fram at han ikke hadde barn.

Dermed innkalte tilsynsføreren ham til et møte. Han kom med sin kone, Dugard og de to jentene, som var hennes døtre, og hemmeligheten ble avslørt.

I ettertid har det vist seg at flere av naboene kjente til at det bodde folk i bakgården, blant annet barn, og en kunde av Garridos trykkerivirksomhet hadde møtt både barna og Dugard.

Han sa han flere ganger snakket med Dugard på telefon og også møtte henne en gang han besøkte huset, og at hun var den som sto for den kunstneriske utformingen av visittkortene han kjøpte av Garrido.

Ikke fortalt

Åpenbart har Dugard ikke fortalt barna noe om at hun var kidnappet. Det er uklart om barna skjønte at hun var moren eller om de trodde hun var en søster.

Det er en gåte hvorfor Dugard ikke har rømt når hun tydeligvis hadde anledning.

Stefaren hennes, som var vitne til at hun ble kidnappet for 18 år siden, sier at hun har utviklet sterke bånd til Garrido og at hun oppfatter forholdet som et slags ekteskap.

Dugard og hennes to døtre er nå innlosjert i et motell i San Francisco-området sammen med moren til Dugard, og de unngår det offentlige lys. (©NTB)