Gripende minneseremoni for Kennedy i Boston

Kisten til Edward Kennedy i katedralen Our Lady of Perpetual Help under begravelsen av den respekterte amerikanske politikeren lørdag. Kennedy døde sist tirsdag av kreft. Han ble 77 år gammel. Foto: REUTERS / Jason Reed / SCANPIX. Les mer Lukk

<pDet demokratiske partiets sjel. De fattiges fremste forsvarer. Senatets løve. Slik beskrev Barack Obama Edward Kennedy i sin lovtale i senatoren begravelse.</p

Fakta om Edward «Ted» Moore Kennedy  
• Født 22. februar 1932.
• Bror av tidligere president John F. Kennedy og Robert Kennedy. Begge ble drept i attentater på 1960-tallet.
• Ble valgt som senator fra Massachusetts i 1962 og satt fram til sin død.
• Ble regnet som en av de mest innflytelsesrike medlemmene av Det demokratiske partiet i USA.
• Støttet Barack Obama i kampen for å bli Demokratenes presidentkandidat.
• Fikk påvist en type ondartet hjernesvulst i mai 2008.
• Døde 25. august, 77 år gammel.

Boston (NTB-AP): Obama sparte ikke på lovordene da han hyllet Edward Kennedy som den fremste lovgiveren i vår tid i lørdagens gripende begravelsesseremoni for den høyt respekterte senatoren.

Presidenten la spesiell vekt på hvordan Kennedy hadde kjempet for fattige amerikanere.

- Ted Kennedys livsverk var ikke å kjempe for dem med penger, makt og gode forbindelser. Det var å gi en stemme til dem som ikke ble hørt, å tilføye et trinn til mulighetenes stige, å virkeliggjøre drømmen i vår grunnlov.

Edward Kennedy var senator i hele 47 år. Han var broren til tidligere president John F. Kennedy og Robert Kennedy, som var justisminister i John F. Kennedys administrasjon.

Sann naturkraft

Begravelsesseremonien ble holdt i katedralen Our Lady of Perpetual Help i Boston. Kennedy døde tirsdag kveld i en alder av 77.

- Vi kan fortsatt høre stemmen hans bælje i møtesalen i Senatet, mens ansiktet er rødt og knyttneven hamrer i podiet, en sann naturkraft, til støtte for helseomsorg eller arbeidernes rettigheter eller sivile rettigheter, sa president Barack Obama i sin lovtale.

Til tross for en strålende politisk karriere i Senatet opplevde Kennedy også en rekke personlige tragedier.

Brødrene John og Robert ble begge drept på 1960-tallet, men Obama fastholdt i sin tale at dette ikke gjorde Edward Kennedy innesluttet og bitter.

- Det var bare ikke sånn Ted Kennedy var. Som han sa til oss: «Individuelle mangler og feil er ingen unnskyldning for å gi opp og fritar oss ikke fra å gi av oss selv».

Senator i 47 år

Store deler av det politiske lederskapet i USA var til stede i Boston, deriblant tre tidligere presidenter, medlemmer av presidentens administrasjon og både tidligere og nåværende medlemmer av Kongressen.

Også skuespilleren Jack Nicholson og høyesterettsjustitiarius Stephen Breyer var å finne i katedralen.

Cellisten Yo-Yo Ma spilte og operastjernen Plácido Domingo sang mens regnet plasket ned på katedralens tak.

Flere generasjoner av Kennedy-familien fremførte minneord til ære for den avdøde senatoren.

Etter seremonien i Boston skulle Edward Kennedys båre jordfestes på æreskirkegården Arlington utenfor USAs hovedstad Washington.

300 lover

Politisk ble Edward Kennedy minnet som mannen som skrev over 300 lover. Gjennom sin egen lidelse ble han også stadig mer klar over lidelsene til andre, slo Obama fast:

Kennedy var opptatt av barn som ikke får legehjelp, soldaten som må reise i krigen uten skikkelig utstyr, og kvinnen som ikke får det hun har rett til, på grunn av utseende, hvem hun elsker eller hvor hun kommer fra.

- Det var slik han ble vår tids fremste lovgiver. Han ble det gjennom å være prinsippfast, men også gjennom å søke kompromisser og gjøre felles sak - ikke gjennom hestehandler og kjøpslåing alene, men gjennom vennskap, vennlighet og humor, sa Obama.