Nekter straffskyld i bortføring av Jaycee

Pilen på dette flyfotoet peker mot eiendommen i Antioch i den amerikanske delstaten California der Philip Garrido og hans kone Nancy skal ha holdt Jaycee Dugard fanget i 18 år. Dugard, som nå er 29 år gammel, fikk ifølge politiet to barn med Garrido i løpet av årene i fangenskap. Hun er nå kommet til rette, mens ekteparet Garrido er arrestert mistenkt for kidnapping. Foto: REUTERS / Bing Maps / SCANPIX Les mer Lukk

<pEkteparet som er siktet for å ha bortført en elleveåring og holdt henne som fange i 18 år i California, sier seg ikke skyldig i alle 29 tiltalepunkter.</p

Philip Garrido og hans kone Nancy sa ingenting under det korte rettsmøtet fredag, men kona gråt da hun ble framstilt i retten sammen med sin mann.

Tiltalepunktene inkluderer voldtekt, seksuell mishandling av et barn, kidnapping og frihetsberøvelse. De to ble varetektsfengslet uten kausjon.

Etter at han ble arrestert, har Garrido innrømmet at han bortførte Jaycee Lee Dugard i 1991 og at han er far til hennes to barn på 15 og 11 år.

Den nå 29 år gamle Dugard og barna ble holdt isolert i en improvisert fangeleir bestående av skur, uthus og telt i Garridos bakgård i Antioch i nærmere 20 år. Barna ble født i bakgården og har aldri gått på skole eller vært hos lege.

Politiet utvidet undersøkelsen av huset og bakgården til Garrido til også å se etter spor som kunne knytte ham til et titall drap på prostituerte i området på 90-tallet. Likene ble funnet på et industriområde der Garrido arbeidet.

Kunne vært oppdaget før

Politiet gikk fredag ut med en unnskyldning for at de ikke fulgte opp et anonymt tips fra en nabo for tre år siden om at Garrido var psykotisk og at det bodde folk i bakhagen til Garrido.

En politimann gikk til huset og gjorde det klart for Garrido at det ikke var lov å la folk bo i hagen, men han gjorde ingen framstøt for å undersøke hva som foregikk bak huset.

Politimannen som snakket med Garrido, var ikke engang klar over at han var straffedømt for seksualforbrytelser og under oppsyn, enda dette er registrert på en offentlig database og var noe mange av naboene visste.

– Dette er ikke akseptabelt. Vi skulle vært mer åpne og nysgjerrige og snudd på noen flere steiner, sier sheriff Warren Rupf i Contra Costa-fylket og innrømmer at saken kunne vært oppklart lenge før.

Under oppsyn

Som dømt sedelighetsforbryter måtte Garrido gå med et GPS-ankelbånd når han var hjemmefra, og han møtte sin tilsynsfører flere ganger i måneden.

Han ble også utsatt for uannonserte hjemmebesøk og vilkårlige alkohol- og rustester. Siste gang myndighetene sjekket ham hjemme, var i juli 2008.

I tillegg ble legehjelp tilkalt til huset fem ganger siden 1999 for å hjelpe Garridos gamle mor, som var dement.

Likevel var det ingen som oppdaget at Dugard og hennes to barn bodde i bakgården, selv om mange naboer var klar over at det bodde folk der. Bortsett fra dem som forgjeves prøvde å varsle, antok de andre at politiet fulgte med.

– Mentalt ustabil

Garridos bror sier til avisa San Francisco Chronicle at Garrido er mentalt ustabil, at han lenge misbrukte rusmidler og at kona Nancy er en robot helt under hans kontroll.

Garrido selv sa i et telefonintervju med en radiostasjon fra cellen sin at det som begynte som en motbydelig handling da han bortførte jenta, endte som «en historie sin gjør en varm om hjerterøttene».

Garrido, som i de siste årene ble stadig mer aparte og religiøst fanatisk, hevdet overfor radioen at han hadde startet et helt nytt liv.

På motell

Etter at hun slapp fri fra Garrido, er Dugard innlosjert på et motell i San Francisco-området sammen med sine barn og sin mor.

Ifølge stefaren Carl Probyn har hun dårlig samvittighet for å ha utviklet bånd til Garrido gjennom årene hun var i fangenskap. Probyn sier at det nesten føltes som et ekteskap for henne.

Myndighetene vet ikke om hun noensinne prøvde å rømme, eller hvorfor hun eventuelt ikke prøvde. Hun hadde antakelig flere anledninger, siden Garrido en stund satt inne for et sexovergrep mens hun var hans fange.

Ekspertene sier det vil ta henne mange år å komme seg og finne seg til rette i samfunnet igjen. De sier at fanger i slike tilfeller kan utvikle bånd til den som holder dem fanget, som det såkalte Stockholmssyndromet. (©NTB)