Fosser oppover på målinger

GLAD: SV-leder Kristin Halvorsen. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pSV er i siget på en ny meningsmåling. </p

Men det er ikke nok til å kompensere for tilbakegang for Ap og Sp, og dermed blir en eventuell ny rødgrønn regjering avhengig av Rødt i vippeposisjon.

SV fortsetter framgangen fra forrige partibarometer i Dagbladet og får i august 10,4 prosent, en framgang på 0,5 prosentpoeng. Det ville gitt 18 mandater, en gevinst på tre, om det var valg i dag.

AP og Sp tilbake

Men de to andre regjeringspartnerne må registrere tilbakegang – Arbeiderpartiet 0,7 prosentpoeng til 32,3 prosent, og Senterpartiet 0,5 prosentpoeng til 5,7 prosent, ifølge Synovates måling.

Ap ville tapt fem mandater og ville sittet igjen med 56, mens Sp ville mistet ett mandat og endt med ti, ifølge mandatberegningen til Synovate.

Med en samlet tilbakegang på tre mandater klarer dermed ikke de tre partiene å sikre flertall for regjeringen og blir avhengige av Rødt, som får 2,3 prosent og kan komme inn på Stortinget med to mandater etter en framgang på 1 prosentpoeng.

På borgerlig side er det bare Høyre som kan notere markert framgang, med 0,6 prosentpoeng til 15 prosent. Frp øker 0,1 prosentpoeng og får 22,1 prosent.

Både Venstre og KrF må tåle en tilbakegang på 0,4 prosentpoeng hver. Venstre får 4,7 prosent og KrF 5,7.

Frp øker litt

Det ville gitt Høyre tre nye mandater og 26 til sammen, og Frp 39 mandater, ett mindre enn i dag. Venstre ville tapt to og KrF ett og sittet igjen med henholdsvis åtte og ti mandater.

Målingen gir dermed ingen av de to sidene flertall alene. De fire borgerlige partiene ville fått 83 representanter og de tre rødgrønne 84. Men med støtte fra Rødt ville den rødgrønne siden fått flertall på 86 mandater.

Ifølge Dagbladet er det miljøspørsmål og særlig kampen mot oljeboring i Lofoten som har skaffet SV framgang og for første gang over 10 prosent.

Men SV-leder Kristin Halvorsen ønsker ikke å forholde seg til om hun blir avhengig av Rødt for å fortsette i regjering.

– Det gidder jeg ikke spekulere i. Vi må bare mobilisere som best vi kan for å sikre flertallet, sier hun til Dagbladet. (©NTB)