Frykt for borgerkrig i Burma

Flyktninger fra Kokang i Burma ankommer Yunnan-provinsen i Kina. Om lag 10.000 mennesker har flyktet til Kina som følge av kamper nordøst i Burma. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

<pKamper mellom regjeringssoldater og flere etniske grupper nordøst i Burma har tvunget flere tusen mennesker på flukt. Eksperter advarer mot borgerkrig.</p

Stemningen i delstaten Shan har vært spent i flere uker, og den 20 år lange våpenhvilen ble ettertrykkelig brutt torsdag da det brøt ut åpne kamper mellom regjeringssoldater og opprørsgrupper i Kokang-området, melder den kinesiske avisen Global Times.

Minst én burmesisk politimann skal ha blitt drept i kampene.

Delstaten Shan ligger i nordøst, på grensen til Kina og Laos.

Den Washington-baserte organisasjonen U.S. Campaign for Burma opplyser at urolighetene startet 8. august da sentralmyndighetene i Burma sendte flere hundre soldater til Kokang.

Sendte soldater

Soldatene skal ha blitt utplassert for å tvinge de forskjellige etniske gruppene i området til å danne partier i forbindelse med valget neste år. De etniske gruppene kan imidlertid ikke se at de har noe å tjene på å stille i valget, og mistenker at pålegget bare er et forsøk på å innlemme opprørssoldater i den burmesiske hæren.

Fortsetter under bildet

Ei jente bærer lillesøsteren på ryggen i en flyktningleir i Yunnan-provinsen i Kina. Kampene mellom den burmesiske hæren og etniske minoriteter nordøst i Burma kan i verste fall ende i full borgerkrig, advarer eksperter. Foto: REUTERS/SCANPIX

I en uttalelse fra Myanmar Peace and Democracy Front (MPDF), en allianse mellom fire etniske grupper i området, blir det hevdet at hæren tvinger dem til å bli med i en felles grensestyrke kontrollert av regjeringen.

– Folk sier at de hører skyting og eksplosjoner, sier redaktøren av nyhetsbyrået Shan Herald, Khuensai Jaiyen.

Slutter seg til kampene

Jaiyen sier at flere etniske grupper nå har sluttet rekker med opprørerne i Kokang, og at flere grupper står klare til å delta i kampene.

– Om ikke den burmesiske hæren gjeninntar den forsonlige holdningen den hadde før, kan dette ende i en borgerkrig i full skala, advarer Jaiyen, som legger til at regjeringen forsøker å etablere stabilitet foran neste års valg, men at resultatet i realiteten ser ut til å bli det motsatte.

Burma-eksperten David Mathieson i Human Rights Watch er enig i at det er fare for full borgerkrig.

– Kampene i det siste kan være gnisten til en større konflikt der flere grupper melder seg på, sier han.

Tusener på flukt

He Shengda, ekspert på Kokang-provinsen ved Akademiet i Yunnan i Kina, tror sentralmyndighetene vil få problemer med å tilrive seg makten i området.

– Militsgruppene vil ikke stå med lua i hånden og se på at myndighetene tar over makten. En region som tidligere var fredelig, står i fare for å bli ført ut i krig og elendighet, sier He.

Opptil 30.000 mennesker har flyktet over grensen til Kina siden kampene startet, melder FNs høykommisær for flyktninger.

Flyktningene har fått mat og husly i sju forskjellige leire i Yunnan, den kinesiske provinsen på grensen til Burma. Det var torsdag ikke tegn til at flyktningstrømmen ville avta, opplyser en tjenestemann i Yunnan-provinsen.

Kina er blant de få landene som har normale forbindelser til Burma, men flyktningstrømmen bekymrer angivelig Beijing.

Mange av innbyggerne i Shan er kinesere som driver forretninger i delstaten. (©NTB)