Fikk to barn med kidnapper

Jaycee Lee Dugard, som nå er 29 år ble for 18 år siden kidnappet  foran øynene på stefaren i South Lake Tahoe. Foto: Scanpix Les mer Lukk

<pEn amerikansk kvinne som dukket opp etter å ha blitt bortført for 18 år siden, ble gjemt bort i en skjult hage og fikk to barn med mannen som bortførte henne.</p

Jaycee Lee Dugard, som nå er 29 år gammel, kom onsdag til en politistasjon i Concord i California, 18 år etter at hun som 11-åring ble kidnappet foran øynene på stefaren i South Lake Tahoe.

De to barna som var sammen med henne, viser seg å være hennes barn, og mannen hun kom sammen med, Philip Garrido, ble arrestert sammen med kona Nancy, mistenkt for kidnappingen av henne.

Gjemt bort

Da politiet deretter gjennomsøkte Garridos hjem i Antioch, bare 25 mil fra jentas hjem, fant de uthus og telt i en hemmelig bakgård der Dugard ble holdt nærmest som slave og der hun og barna hennes er blitt gjemt bort i alle disse årene.

Ifølge visesheriff Fred Kollar har barna vokst opp totalt isolert fra omverdenen. De har aldri gått på skole og aldri vært hos lege.

– Det er en ganske spektakulær historie å finne noen som var antatt død, sier Bill Clark ved politiet i El Dorado-fylket øst for Sacramento om saken som kan minne om flere saker i Østerrike de siste årene.

Lettede foreldre

Moren til Dugard, Terry Probyn, har snakket med henne og fastslått at det er datteren hun ikke har sett siden hun var barn.

Hun er ved god helse, men naturligvis merket av mange års fangenskap med konstante voldtekter, ifølge politiet, og hun husker alt som er hendt med henne.

Stefaren Carl Probyn forteller om en enorm lettelse, siden han naturlig nok i sin tid var mistenkt for medvirkning til at hun forsvant, fordi han var den siste som så henne.

Lyshårede Jaycee har vært savnet siden hun som elleveåring ble revet bort av to personer i en grå bil mens hun ventet på skolebussen utenfor familiens hus i South Lake Tahoe i juni 1991.

Stefaren tok opp jakten på sykkel, men greide ikke å ta igjen bilen.

Uventet oppklaring

Saken fikk sin uventede oppklaring da Dugard og Garrido-ekteparet kom til politistasjonen, sammen med de to barna.

Garrido er tidligere dømt og fengslet i elleve år for seksuell mishandling av mindreårige og hadde derfor forbud mot å nærme seg barn. Han slapp ut av fengsel i Nevada i 1988.

Fordi han ble stanset sammen med to barn da han ville dele ut religiøse løpesedler på universitetet i Berkeley tirsdag, ble han innkalt til sin tilsynsfører og politiet i Concord utenfor San Francisco.

I løpet av samtalen kom det fram at Dugard, som han kalte Allissa, var den savnede jenta, og den 58 år gamle Garrido innrømmet at han hadde bortført henne og at han var far til de to døtrene som var med ham til Berkeley.

Den eldste er 15 år gammel, hvilket betyr at Dugard var rundt 14 år gammel da hun fikk henne. Den yngste er elleve.

Arrestert

Garrido er mistenkt for bortføring, voldtekt og seksuell mishandling av mindreårige, mens kona Nancy, som er 55, er mistenkt for medvirkning og for kidnapping. Kausjon er satt til 1 million dollar.

Huset deres i Antioch er sperret av og undersøkes nå av FBI og lokalt politiIngen hadde mistanke om at noen bodde i bakhagen, og det var ikke lett å oppdage siden uthusene og teltene var skjult bak gjerder, hekker og søppelkasser.

Det var en utedo, en improvisert dusj og strøm fra skjøteledninger i hagen.

En nabo forteller om et hyggelig ektepar, som hun gjerne gikk til om hun trengte hjelp, og som blant annet pleiet Garridos gamle mor.

Andre forteller om en mann som ble stadig mer aparte og religiøst fanatisk, som trodde at gud snakket til ham gjennom en boks.

Aldri henlagt

Politiet la aldri bort saken, men antok at det dreide seg om enda en bortføringssak som det fins mange andre av i USA.

Men kidnappingen var kjent over hele USA siden den ble tatt opp på et populært TV-program om etterlyste forbrytere, med en polititegning av en av gjerningsmennene i den grå bilen.

Foreldrenes ekteskap gikk i oppløsning og de mistet etter hvert håpet om å se datteren igjen i live. (©NTB)