Europadrømmen i knus

Hjemmelagets Sigurd Rushfeldt fyrer løs i returoppgjøret i playoff til Europaligaen i fotball mellom Tromsø og Athletic Bilbao på Alfheim stadion i Tromsø torsdag kveld. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / SCANPIX Les mer Lukk

<pSå nært, men likevel så fjernt for Tromsø. Ett mål ble ett for lite da Athletic Bilbao tok seg videre til europaligaen på Alfheim torsdag.</p

Med ettmålsledelse fra bortekampen trengte Tromsø bare 1-0 hjemme. Men Sigurd Rushfeldts mål var ikke nok. Det kom som utligning. Med 1-1 på Alfheim er det i stedet Athletic som får plass i Europaligaen.

Tromsø hadde en rekke muligheter til å ta ledelsen i første omgang. Morten Moldskred var farlig fra start av, og gjorde livet surt for gjesteforsvaret. To ganger skapte han store sjanser, men verken Tommy Knarvik eller Joel Lindpere fikk hull på målbyllen.

Athletic kom til Tromsø først og fremst for å forsvare 3-2-ledelsen klubben hadde med seg fra Spania. Gjestene utnyttet en hver stopp i spillet til å bruke lang tid, og fikk fort merke hjemmefansens vrede.

Straffe

Den vreden fikk også den franske dommeren Tony Chapron fort merke etter flere merkelige avgjørelser. Etter hvilen fikk han også hjemmespillerne mot seg da han dømte straffespark til Athletic.

Ballen ble skutt opp i hånden til Miika Koppinen, og hjemmespillerne raste. Fra straffemerket var Javier Martinez sikkerheten selv og ordnet 1-0. Da så det veldig vanskelig ut for hjemmelaget.

– Vi ble sett på som en lilleputt i begge kampene. Det var ikke straffe. Jeg prøvde å blokkere, ballen gikk i hoften min og så var den så vidt borti armen. Jeg hadde armen inntil kroppen og fikk ikke gjort annet.

– Så du måtte rett og slett ha kappet den av?

– Ja, det måtte jeg ha gjort, sa finnen.

Men lysten på Europa-spill var til å ta og føle på. Særlig Sead Ramovic virket å være kamplysten. Keeperen brukte mye tid på å egge opp publikum, noe som ikke var særlig vanskelig.

Like etter kalddusjen eksploderte det på Alfheim. Sigurd Rushfeldt steg til værs og headet inn 1-1. Hjemmehåpet ble tent, men Tromsø klarte ikke å få den viktige 2-1-scoringen, til tross for en rekke forsøk.

Minifest

På grunn av UEFAs regelverk måtte ståtribunen bak det ene målet stå tom. Derfor slapp det bare 5988 personer inn til den utsolgte kampen.

De som møtte opp klarte likevel å skape fotballfest. Et Tromsø-publikum sultefôret på Europa-spill må imidlertid ta til takke med eliteseriespill framover.

Og eliteserien blir mer som en transportetappe. Klubben er avskrevet i kampen om seriegullet. Tromsø er også ute av cupen.

Torsdag levde håpet om en plass i Europaligaen for fullt. Men i stedet for en festkveld ble det de brente sjanser kveld på Alfheim. (©NTB)