Rødgrønn medvind i to målinger

Både målingen fra TV 2 og VG viser positive tall for de rødgrønne. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Les mer Lukk

<pDet er rødgrønt flertall på to meningsmålinger som ble presentert onsdag. TNS-Gallups måling for TV 2 gir et flertall på 86 mot 82 representanter, mens InFact-målingen i VG gir stemmetallene 85-82.</p

Rødt er inne med distriktsmandater på begge målingene. I VG-målingen fra både Oslo og Hordaland, i TV 2-målingen bare fra Oslo.

Sosialistisk Venstreparti har størst framgang på begge. Det samme har Høyre. Fremskrittspartiet går tilbake på begge målingene.

– Kan vinne

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier at seieren er innenfor rekkevidde, men at valget ligger an til å bli veldig jevnt.

Han synes det er hyggelig lesning at målingene går opp for de rødgrønne, men avventer flere målinger som eventuelt bekrefter tendensen.

– Men dette viser det jeg har sagt lenge, nemlig at det er svært jevnt, at det blir veldig spennende, og ikke minst, valgseieren er innenfor rekkevidde, sier Ap-lederen.

Kristin Halvorsen opplever at SVs kjernesaker nå får mer oppmerksomhet. Hun gleder seg over at partiet er i medvind.

– Det er en stor oppmuntring. Vi har slåss lenge for at miljø og skole skal bli viktige saker i valgkamper. Vi merker interesse for våre forslag om å heve kvaliteten i SFO og innføre pristak. Og vi merker interesse for temaet Lofoten og Vesterålen, sier SV-lederen til NTB.

Høyre-leder Erna Solberg tror det hjelper at hun er blitt kåret til vinner i flere TV-debatter, og gleder seg over partiets fremgang på 1,7 prosentpoeng til 18,1 prosent på VG-målingen.

– Skuddlinjen

Fremskrittspartiet faller mest, og får en oppslutning på 21,8 prosent i den samme målingen, noen tideler under resultatet fra 2005.

– Vi har vært i skuddlinjen en hel uke og urettmessig blitt angrepet av Ap, som er mer opptatt av oss enn hva de selv driver med, sier Frp-leder Siv Jensen som en forklaring på velgernes bevegelser.

Tallenes tale

InFact-målingen i VG onsdag gir de rødgrønne flertall for første gang på mange måneder.

Tallene er slik (endringer fra forrige måling i parentes) Ap 32,9 (+2,5), SV 8,4 (+1,8), Sp 6,4 (-0,5), KrF 4,9 (-1,3), V 4,2 (-1,9), H 18,1 (+1,7), Frp 21,8 (-3,6) og Rødt 1,8 (+0,6).

TNS Gallups måling for TV 2 har følgende tall: Ap 33,0 (-0,9), SV 8,5 (+1,8), Sp 5,9 (+0,9), KrF 6,3 (-0,1), V 5,1 (-0,3), H 14,6 (+1,4), Frp 23,5 (-1,3) og Rødt 2,0 (-0,7). (©NTB)