Umenneskelige CIA-avhør skal etterforskes

USAs justisminister kunngjorde mandag etterforskning av de groveste tilfellene av CIAs mishandling og umenneskelige behandling av terrormistenkte fanger. Foto: SCANPIX / Larry Downing / REUTERS Les mer Lukk

<pUSAs justisminister Eric Holder utnevnte mandag en spesialetterforsker til å granske grove avhør og mishandling av terrormistenkte fanger som CIA sto bak.</p

Samtidig som Holder besluttet å innlede gransking, ble nye sjokkerende detaljer om avhørene kjent da en rapport fra 2004 ble frigitt etter rettslig krav fra borgerrettsbevegelsen ACLU.

Det er den erfarne juristen John Durham som nå får i oppgave å lede granskingen av anklagene. Han er allerede i gang med å granske hvorfor CIA ødela videoopptak av grove avhør av terrormistenkte.

Politisk hodepine

Beslutningen blir en ny politisk hodepine for president Barack Obama, som for tiden er fullt opptatt med å prøve å få igjennom den omstridte helsereformen som er hans viktigste prosjekt.

Obama har flere ganger sagt at han helst vil legge disse sakene bak seg. Flere av hans talsmenn gjentok mandag at han heller vil se framover enn bakover. De gjorde det veldig klart at enhver beslutning er opp til justisministeren, ikke Det hvite hus.

– Jeg er helt på det rene med at min beslutning om å innlede denne granskingen er omstridt. Men på grunn av informasjonen som er tilgjengelig, er det klart for meg at dette er det eneste ansvarlige jeg kan gjøre, sa Holden.

Sjokkerende detaljer

Den fem år gamle rapporten som ble skrevet av generalinspektør John Helgerson, avdekker nye og sjokkerende detaljer om umenneskelig behandling under forhør av terrormistenkte fanger etter 11. september-angrepet.

Bush-administrasjonen avviste at CIA brukte tortur og hevdet at alle forhørsmetoder de godkjente, var lovlige. Det inkluderer å nekte fanger søvn, holde tilbake mat og å simulere drukning, som Obama selv har kalt tortur.

Obama har sagt at CIAs forhørsledere som holdt seg til de daværende retningslinjene, ikke skulle straffes. Men den nye informasjonen tyder på at mange gikk mye lenger enn de hadde lov til i henhold til reglementet som Obama nå har opphevd, og at noen var fullt klar over at de krysset en grense.

Rapporten konkluderer med at CIA brukte «uautoriserte, improviserte og umenneskelige metoder» under avhør av spesielt viktige terrormistenkte.

De nye dokumentene gir den grundigste informasjonen hittil om det hemmelige systemet til Bush-administrasjonen for å fange terrormistenkte og forhøre dem i fengsler i andre land, enda store deler av rapporten er sladdet.

Voldtekt og barnedrap

I ett tilfelle som beskrives fikk Abd al-Nashiri, som mistenkes for å stå bak angrepet på USS Cole i Aden, en hette over hodet og håndjern på hendene. Deretter ble han truet med en uladd pistol og med et drillbor.

Forhørslederen truet også hans mor og hans familie og antydet at de ville bli seksuelt mishandlet mens han ble tvunget til å se på.

En annen forhørsleder truet Khalid Sheikh Mohammed, den angivelige hjernen bak 11. september-angrepet, med å drepe barna hans om USA igjen ble angrepet.

I enda et tilfelle klemte en forhørsleder tre ganger halsarterien til en fange til han begynte å svime av, for deretter å riste ham våken igjen. En annen ble utsatt for en simulert henrettelse i nabocellen.

Bekymrede republikanere

Ledende republikanske senatorer sa at de ikke likte beslutningen om å innlede gransking av CIA. De mener det kan svekke USAs nasjonale sikkerhet og etterretningsvirksomhet.

Administrasjonen kunngjorde mandag også en plan om et eget etterforskningsorgan for å avhøre terrormistenkte, som skal rapportere direkte til Det hvite hus. Alle amerikanske forhørsledere må fra nå av forholde seg til hærens manual for avhør, der all tortur er forbudt. (©NTB)