Afrika krever milliarder i året fra rike land

<pAfrikanske ledere vil kreve en årlig kompensasjon fra rike land på over 400 milliarder kroner for å dempe virkningene av global oppvarming i Afrika, ifølge et utkast.</p

Ti afrikanske ledere deltar denne uken i samtaler i Etiopia i et forsøk på å komme fram til en felles afrikansk holdning i sentrale miljøspørsmål i forkant av FNs klimatoppmøte i København i desember.

Ifølge ekspertene bidrar Afrika svært lite til utslippene som sørger for den globale oppvarmingen, men risikerer likevel å bli hardest rammet av tørke, flom, hetebølger og økt havnivå dersom klimaendringene ikke blir brakt under kontroll.

Det afrikanske utkastet, som nyhetsbyrået Reuters har fått tilgang til, må godkjennes av alle de ti lederne, og det skal være et forsøk på å styrke afrikanske lands forhandlingsposisjon gjennom å danne en felles front.

– Forhandlingsgruppen må få politisk støtte fra høyeste hold på kontinentet for å sikre at den afrikanske stemmen i forhandlingene om klimaendringer blir tatt så alvorlig som den fortjener, står det i dokumentet.

De 50 fattigste landene i verden står for bare 1 prosent av utslippene av karbondioksid som ifølge forskere og eksperter truer klimaet. (©NTB)