Lat laks sliter med hjertet

LATE: 90 prosent av oppdrettslaksen i undersøkelsen hadde fett på hjertet. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pNesten annenhver oppdrettslaks har hjertetrøbbel, og forskerne tror at noe av forklaringen kan være en heller dorsk livsstil.</p

I enkelte laksefamilier har nærmere 100 prosent av fisken hjertebetennelse, og det er ikke uvanlig at stor og nesten slakteferdig laks dør dersom den blir stresset, skriver Aftenposten.

Forskningskonsernet Nofima har sammen med eksperter fra Veterinærhøgskolen og Universitetet for miljø og biovitenskap (UMB) undersøkt 2.700 oppdrettslaks fra 291 laksefamilier.

Undersøkelsen viser at 42 prosent av fisken hadde hjertebetennelse. 90 prosent hadde fett på hjertet, og hos 44 prosent var det ekstra mye hjertefett.

– Resultatet av undersøkelsen er absolutt bekymringsfull. Hjertesyk laks er i ferd med å bli et stort problem for oppdrettsnæringen, sier professor Ingrid Olesen ved UMB som er seniorforsker i Nofima.

Hjertefeil fører til forringet livskvalitet hos laksen og tap for næringen når fisk dør. Det er foreløpig ikke påvist at det gir nedsatt kvalitet på fisken.

Olesen tror at hjerteproblemene hos laks skyldes både arv og miljø. En årsak kan være at livet i oppdrettsmerdene er betydelig roligere enn det livet villaksen lever langs kysten og i strie elver. Forskningsleder Rune Stigum Olsen i avlsselskapet Salmobreed er enig.

– Det dreier seg om en livsstilssykdom, kosthold og bevegelse. Oppdrettsfisk bør nok få et mer aktivt liv, med mer strøm og motstand i vannmassene den lever i. På samme måte som vi mennesker trenger mer aktivitet trenger selvsagt også fisken dette, sier Stigum Olsen. (©NTB)