Stort oljeutslipp fra norsk rigg i Timorhavet

LEKKET: Oljeflaket som befinner seg 250 km fra Australias kyst er 15 km langt og 30 meter bredt. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pMannskapet er evakuert fra den norske oljeriggen West Atlas i Timorhavet utenfor Australia, etter en olje- og gasslekkasje. Det ser imidlertid ut til at oljen ikke vil nå land.</p

Et 15 kilometer langt og 30 meter bredt oljeflak befinner seg nå utenfor nordvestkysten av Australia, etter uhellet på Montara-feltet, om lag 250 kilometer fra fastlandet.

West Atlas er en såkalt jack-up rigg og eies av selskapet SeaDrill. Riggen er leid ut til det thailandske operatørselskapet PTTEP, melder nyhetsbyrået Reuters.

Utslippet fra riggen skjedde fredag morgen, og mannskapet på 69 ble evakuert med helikopter.

PTTEP arbeider samtidig med å reparere brønnen. Selskapet opplyser i en uttalelse at om lag 40 fat olje i første omgang lekket ut, men at størrelsen på utslippet ikke kan stadfestes ennå, melder AFP.

Sprayer oljeflaket

PTTEP planlegger fortsatt hvordan lekkasjen kan bringes under kontroll, slik at mannskapet kan vende tilbake til oljeriggen, skriver avisen The Australian.

Ifølge australsk radio kan utslippet fra den norske leteriggen være større enn først antatt, men omfanget og miljøkonsekvensene er ennå ikke kartlagt.

Australia har satt i verk flere tiltak for å renske opp etter oljeutslippet, som fortsatt pågår. Myndighetene for maritim sikkerhet (AMSA) er brakt inn i opprenskningsarbeidet og skal blant annet spraye oljeflaket med kjemikalier fra lufta.

– Når ikke land

Talskvinne for AMSA Tracey Jiggins opplyser at et Hercules-fly skal sirkle over oljeflaket lørdag så snart flygingen er sikkerhetsklarert. Flyet har 50 tonn kjemikalier om bord.

– Utslippet har skjedd i et svært avsidesliggende område. Det gjør enhver operasjon vanskelig, påpeker Jiggins.

Hun legger til at oljen trolig ikke vil nå det australske fastlandet, ettersom været er rolig og vinden ser ut til å føre oljeflaket bort fra kysten.

– Oljen ser ut til å fordampe i samme tempo som den lekker fra plattformen. Oljesølet har holdt seg i samme område det siste døgnet, og det er oppløftende, sier hun.

Eventuelle konsekvenser av utslippet vil ikke bli klare før søndag morgen, legger hun til. (©NTB)


Vis større kart