Flåthen: Hydro kan bli kinesisk med Frps politikk

LO-leder Roar Flåthen frykter for Hydro dersom Fremskrittspartiet får regjeringsmakt. Foto: scanpix Les mer Lukk

<pLO-leder Roar Flåthen frykter at Kina vil ta over Hydro dersom Fremskrittspartiet får regjeringsmakt og legger selskapets statlige aksjer ut for salg.</p

– Kina er veldig opptatt av å sikre tilgang på metaller og landet har masse kapital. Hvis en Frp-ledet regjering legger ut statens aksjer i Hydro for salg, vil Kina sannsynligvis sikre seg dem, sier Flåthen til Dagens Næringsliv.

Aluminiums- og energiselskapet Hydro står på listen over selskaper hvor Frp raskt vil legge til rette for nedsalg av statlige eierandeler.

Gjødselselskapet Yara, Kongsberg-Gruppen, Telenor, flyselskapet SAS og Statkraft er noen av de andre på listen.

– Hvis man skal selge statens eierandeler i disse selskapene, vil de antakelig bli kjøpt av utlendinger. Ingen private i Norge har kapital til å ta over statens rolle. Utenlandsk eierskap er ikke nødvendigvis galt, men statens eierskap i disse viktige bedriftene har sørget for langsiktighet. Hvis statens aksjer selges, risikerer vi at hovedkontoret og kontrollen flyttes til utlandet, sier Flåthen.

Han mener det er bedre å beholde det statlige eierskapet, for å sikre løpende inntekter til staten og stabilitet.

Senterparti-leder og samferdselsminister Liv Signe Navarsete er enig.

– Fremskrittspartiets politikk minner om en som selger huset for å reise på sydenferie. Det gjør veldig godt i tre uker, men det gjør ikke godt på sikt, sier hun.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) advarer også mot Frps salgsplaner. Staten har ikke noe likviditetsproblem, og det har derfor ingen verdi å fylle opp statskassen med selskapssalg, sier han. (©NTB)