- De tror de kan henge oss

SIKTET: Tjostolv Moland og Joshua French i rettssalen i Kisangani. I dag er det tredje dag av rettssaken mot dem. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pDen ene av de drapstiltalte i DR Kongo, Joshua French, tar bladet fra munnen i en fersk video.</p

Kongo-saken  

* Tjostolv Moland (28) fra Aust-Agder og Joshua French (27) fra Vestfold er tiltalt for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo nordøst i det afrikanske landet Kongo i begynnelsen av mai i år.

* Fredag 14. august startet rettssaken mot de to. Den føres ved en militær domstol i Kisangani.

* Tiltalen omfatter både drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund.

* De to nekter skyld og hevder Kasongo ble drept av en væpnet bande. To vitner hevder de så nordmennene skyte Kasongo.

* Begge nordmennene har bakgrunn fra Forsvaret og fra private sikkerhetsselskaper. De hadde på seg ID-kort fra Forsvaret da de ble pågrepet 9. og 11. mai.

* De tiltaltes forsvarer, André Kibambe, har krev at alle aktoratets bevis mot hans klienter må underkjennes. Men torsdag ble det klart at retten tok få av klagene til etterretning. (©NTB)

Nesten alle bevis ble godkjent i saken mot de to drapstiltalte nordmennene. Det ble klart da rettens president leste opp kjennelsen torsdag ettermiddag.

Rettssaken mot Joshua French (27) og Tjostolv Moland (28) startet igjen torsdag etter 48 timers pause. De er tiltalt for drap på sjåføren Abedi Kasongo 5. mai i år.

Like etter klokken 12 torsdag ble retten satt, drøye tre timer etter oppsatt tid. Etter kjennelsen om bevisene begynte opplesningen av tiltalen.

- Moland skjøt

Aktor Jean-Blaise Bwa Mulunde fortalte retten torsdag at han vet hvordan det forløp da sjåføren Abedi Kasongo (47) ble drept.

- Moland skjøt, og French filmet det hele, sier Mulunde, og omtaler 28-åringen som «den farlige Moland» ifølge Aftenposten.

Tidligere har et bilde av en smilende Tjostolv Moland som tørker blod fra førersetet i bilen blitt offentliggjort.

Det skal ifølge Aftenposten være uklart om aktor mener at han sitter på ytterligere bilde- eller videobevis i saken.

Nordmennene nektet å forklare seg for retten torsdag.

Tas med i vurderingen

Rettens president Claude Disimo Yatikeke sa at den tiltalte har denne retten, men minnet samtidig om at domstolen vil ta dette med i vurderingen.

French tilbakeviste alle anklagene i tiltalen da han ble spurt om dette, og nektet å svare på spørsmål.

– Hvis du bekrefter at du er uskyldig, har du muligheten til å forsvare deg nå, fortsatte rettens president.

– Jeg gjentar, jeg vil ikke svare på spørsmål, svarte French.

Etter planen skulle rettssaken fortsette i Kisangani torsdag ettermiddag. Blant annet skulle aktoratet vise bilder fra nordmennenes kameraer.

- Rettsfarse

Tidligere torsdag skal de tiltalte ha fått meddelt at dommerne kom til å godkjenne alle bevis mot dem.

– Hvis de får fullføre denne rettsfarsen, vil vi anke saken til høyesterett og til menneskerettighetsdomstolen. Dette er grove brudd på alle rettsprinsipper og lover, og det er en skam for den kongolesiske nasjonen, sa French til NTB.

Blant annet godkjenner retten den medisinske rapporten om den drepte sjåføren. Nordmennenes forsvarer, advokat André Kibambe, krevde denne underkjent, ettersom navnet på den drepte var skrevet «Kasongo Abedi».

Får fremme krav

Retten har imidlertid avgjort at en stor del av de maskinskrevne rapportene fra avhør ikke skal kunne benyttes, med bakgrunn i at det skal være tilføyd elementer i disse. Alle de håndskrevne rapportene skal derimot kunne brukes.

Samtidig får alle som har varslet at de vil fremme krav om økonomisk kompensasjon i saken, fremme disse kravene for retten.

Nektet adgang

Både Utenriksdepartementets representanter og forsvareren til de to drapstiltalte nordmennene ble torsdag morgen nektet adgang til fengselet i Kisangani i Kongo. Årsaken til dette er ikke kjent. Dette er første gang UD og forsvareren nektes å komme inn i fengselet, og UD kommer til å be om en forklaring på dette, skriver VG Nett.

Rettssaken mot Moland og French føres for en militær domstol i Kisangani. Tiltalen omfatter både drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund. De to nekter skyld og hevder Kasongo ble drept av en væpnet bande. (©NTB)