Trosser truslene

PÅGANG: Både kvinner og menn sto i lange køer for å få stemt på morgenen torsdag i Kabul. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pMillioner av afghanere strømmet i morgentimene til valglokalene for å avgi stemme i historiens andre presidentvalg i landet.</p

Blant dem som var tidlig ute for å avgi stemme var Hamid Karzai, som ligger an til å sikre seg en ny femårsperiode som president.

– Jeg oppfordrer mine landsmenn til å avgi stemme, for på den måten å bidra til at Afghanistan blir et fredeligere, tryggere og bedre sted, sa en smilende Karzai etter å ha avgitt stemme.

Streng sikkerhet

– Måtte Gud sikre at dette valget vil bidra til fred, framgang og velferd i Afghanistan, sa Karzai.

Rundt 17 millioner afghanere har stemmerett i valget, men det var i morgentimene torsdag fortsatt uklart hvor mange av de nærmere 7.000 stemmelokalene som kunne holde åpne.

Sikkerhetstiltalene under valget er massive, etter at det på forhånd kom utvetydige trusler om terroraksjoner og væpnede angrep fra Taliban.

Medieforbud

Myndighetene har forbudt landets medier å rapportere om eventuelle voldshandlinger på valgdagen, av frykt for at mange velgere skal holde seg hjemme.

Forbudet ble møtt med protester både fra det afghanske journalistforbundet, og fra Human Rights Watch som kaller det grunnlovsstridig.

Fra Kandahar kom det meldinger om rakettangrep rett før valglokalene åpnet, men det er ikke meldt om drepte eller sårede.

Hovedstaden Kabul har opplevd flere terroraksjoner de siste dagene, og i morgentimene torsdag hersket en spent stillhet i gatene

Ingen fred

Taliban-regimet ble styrtet i en USA-ledet invasjon i 2001, men åtte år senere må afghanerne og de rundt 100.000 utenlandske soldatene i landet fortsatt se langt etter freden.

41 kandidater stiller som kandidater i dagens valg, blant dem to kvinner, men den eneste reelle utfordreren for Karzais er tidligere utenriksminister Abdullah Abdullah.

Ved valget i 2004 fikk Karzai 55 prosent av stemmene og avgjorde dermed valget i første valgomgang. Dersom han får under 50 prosent i dagens valg, må det en ny valgomgang til. (©NTB)