Tror dommerne vil bli truet

Joshua French (t.h.) tror dommerne skriver under på sin egen dødsdom om de ikke dømmer ham og Tjostolv Moland (t.v.) til døden. Les mer Lukk

<pDrapstiltalte Joshua French tror dommerne i drapssaken mot ham og Tjostolv Moland vil bli truet til å dømme dem til døden. </p

Drapssaken i Kongo  
* Tjostolv Moland (28) fra Aust-Agder og Joshua French (27) fra Vestfold er tiltalt for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo nordøst i det afrikanske landet Kongo i begynnelsen av mai i år.
* Fredag 14. august startet rettssaken mot de to.
* Rettssaken føres ved en militær domstol i Kisangani i Kongo.
* Tiltalen omfatter både drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund.
* De to nekter skyld og hevder Kasongo ble drept av en væpnet bande.
* To vitner hevder de så nordmennene skyte Kasongo.
* Begge nordmennene har bakgrunn fra Forsvaret og fra private sikkerhetsselskaper. De hadde på seg ID-kort fra Forsvaret da de ble pågrepet 9. og 11. mai.
(©NTB)

French tror han torsdag vil kunne se hvilken retning rettssaken vil ta.

– Jeg har fortsatt tro på frifinnelse, men det er i morgen vi finner ut hvor ille dette egentlig er. Det er ingen måte de kan beholde alle avhør og alle såkalte bevis på, uten å bryte sin egen lov. Hvis de ikke blir droppet i morgen, tror jeg vi har en viss forståelse av hvor dette bærer, sier han.

NTB møtte de to drapstiltalte nordmennene på cella i fengselet i Kisangani onsdag ettermiddag. Torsdag skal de fem dommerne i saken stemme over forsvarsadvokat André Kibambes krav om å avvise en rekke bevis og avhør han mener ikke holder mål.

– En bekymring er at dommerpanelet lar seg presse. De har lav rang i forhold til de høye herrene som styrer over livene deres. I løpet av dagen regner jeg med at truslene kommer. Jeg håper hele Norge er klar over hvor «far out» dette er, sier French.

Skuffet

Han sier han hadde tiltro til at rettssaken skulle foregå i ordnede former, men at han er blitt skuffet de to dagene saken har vært i retten.

– Jeg er av den oppfatningen at domstolspresidenten er seriøs, eller prøver å være seriøs, men jeg er mer bekymret for resten av dommerpanelet. De er veldig utsatt for utpressing, sier han.

– Jeg tror ikke de får betaling for å dømme oss til døden, jeg tror mer at de får en egen dødsdom dersom de ikke gir oss en. Det er en bekymring. Det har vært noen triste dager for staten Kongo, sier han.

Drap

Joshua French er sammen med Tjostolv Moland tiltalt for å ha drept den kongolesiske sjåføren Abedi Kasongo 5. mai i år. I tillegg er de tiltalt for drapsforsøk, væpnet ran, spionasje og å danne et kriminelt forbund.

Moland er også tiltalt for å ha vært lederen av et kriminelt forbund og å bære våpen uten tillatelse.

De risikerer dødsstraff dersom de blir funnet skyldige av den militære domstolen i Kisangani. (©NTB)