Drømmer om 54 Elviser på operataket

Åse Kleveland  skal samle  Elviser til konsert på operataket. Foto: Scanpix Les mer Lukk

<pRikskonsertsjef Åse Kleveland drømmer om å samle 54 Elviser til konsert på operataket.</p

Onsdag opptrådte en av de 54 da Riksteatret presenterte sitt høstrepertoar. Heiki Losoa vant en lokal audition i Askim og får være med i «Let it Rock!». Stykket er en heftig reise gjennom rockehistorien, og er et samarbeidsprosjekt mellom Riksteatret og Rikskonsertene.

På hvert sted vil en lokal Elvis opptre sammen med musikere som Frode Alnæs og Paal Flaata. De 54 Elvisene som er plukket ut er mellom 25 og 67 år.

Imponert

Rikskonsertsjef Kleveland er imponert over det store Elvis-engasjementet. Går det som hun drømmer om, blir det konsert på operataket til våren.

– Det skal jeg bare få til, sier hun til NTB.

Kleveland ble Elvis-fan i voksen alder.

– I de senere år har jeg også sunget en del Elvis-låter selv med Penthouse Playboys. Når jeg har forsøkt å synge en del av låtene hans har jeg vært nødt til å lytte nøye, og da har jeg skjønt både hvor god han er og hvor krevende mange av låtene er, sier Kleveland.

Heiki Losoa stilte onsdag i Elvis-kostyme, sydd av samme firma som kongen selv benyttet seg av. Han har sju tilsvarende kostymer i garderoben, kan han fortelle.

Nå er det ikke bare Elvis publikum møter i «Let it Rock!» Her står klassikerne i kø.

– Dette er kulturhistorie og underholdning på en og samme tid, en forestilling som vil skape teaterglede og entusiasme, sier Riksteatrets sjef Ellen Horn.

Avsnobbing

Horn sier at hun er stolt av høstens repertoar.

– Det er ikke alltid like lett å legge et repertoar som skal spilles på så mange steder, for så mange forskjellige mennesker. Jeg er veldig opptatt av å avsnobbe teateret. Vi skal presentere kvalitet, men på en folkelig måte. Der føler jeg vi har truffet planken denne høsten, sier Horn.

Foruten rock sender Riksteatret Ibsens «Et dukkehjem» ut på veien, med Ulrikke Hansen Døvigen som Nora. Regien er ved Anne-Karen Hytten. Hytten sier at forestillingen presenterer «Et dukkehjem» plassert rundt 1950-70.

– Men den er egentlig tidløs. Jeg har ikke gjort så mye annet med teksten enn å modernisere språket. «Et dukkehjem» er bare fantastisk, sier Hytten.

Ulrikke Hansen Døvigen gleder seg veldig til rollen.

– Jeg hadde jo håpet en gang å få gjøre Nora. Når det skjedde, er jeg glad for at det skjedde nå, og ikke for ti år siden. Nå har jeg flere lag å spille på, sier Døvigen.

Pulverheksa

Ut på veien igjen skal også Pulverheksa, i Mai Britt Andersens skikkelse. Denne gang er blir det teater om Pulverheksa og julenissen.

Det unge teaterpublikummet kan også glede seg over dukketeaterforestillingen «Askeladden og kongens harer» i Stein Grønlis regi. De aller yngste kan ta del i verdens første babyopera – «Korall Koral».

Riksteatret sender i høst også Jo Strømgrens grensesprengende danseforestilling om fotball – «A Dance Tribute to the Art of Football» ut på turné.

I samarbeid med Hålogaland Teater spilles «Evelyn og de grønne» en rekke steder i Nord-Norge, samt på Riksteatrets scene i Nydalen i Oslo. Stykket er basert på Eva Strandbus tre erindringsbøker, og forteller om krigen i Finnmark sett gjennom ei lita jentes øyne. (©NTB)