Tvekamp kan gi omkamp i Afghanistan-valget

Utfordreren Abdullah Abdullah (på plakaten) kan gjøre presidentvalget i Afghanistan torsdag mer spennende enn mange trodde på forhånd. Landets sittende leder Hamid Karzai har lenge vært storfavoritt til å vinne valget. Foto: REUTERS / Lucy Nicholson / SCANPIX Les mer Lukk

<pDen stigende oppslutningen om utfordreren Abdullah Abdullah gjør utfallet av presidentvalget i Afghanistan mer spennende enn tidligere antatt. Støttespillere varsler «Iran-opptøyer» hvis Hamid Karzai vinner. </p

Når afghanerne skal gå til valgurnene torsdag, til sitt andre presidentvalg noensinne, dreier mye av mediedekningen seg om hvorvidt internasjonale og afghanske sikkerhetsstyrker makter å holde tilstrekkelig antall valgsteder åpne for å sikre troverdige valg.

Det har samtidig lenge vært opplest og vedtatt at sittende president Hamid Karzai vil gå seirende ut av valget, etter listig alliansebygging med sentrale opposisjonskrefter og regionale lederskikkelser, samt en aktiv bruk av offentlige medier i valgkampen.

Karzai-seier = valgfusk

Men de siste meningsmålingene før valget tyder på at det ikke blir like enkelt som antatt for den sittende presidenten. Ved forrige valg fikk Karzai 54 prosent av de avgitte stemmene, noe hans valgkamp har som mål å gjenta denne gangen. Men Karzai har i målingene hatt en oppslutning rundt 40–45 prosent, samtidig som hovedutfordreren Abdullah Abdullah har knappet inn på forspranget.

Fortsetter under bildet

Foto: Scanpix

Abdullah, som fram til 2006 var utenriksminister i Karzais regjering, har satt alt inn på å få en ny valgomgang, som vil bli avholdt dersom ingen kandidat får absolutt flertall i den første.

Oppslutningen rundt Abdullah har i enkelte målinger nærmet seg 30 prosent, et nivå langt høyere enn Karzais utfordrere ved forrige valg greide å nå.

I Abdullahs leir er man nå så sikre på en ny valgomgang at et Karzai-resultat over 50 prosent automatisk vil bli ansett som valgfusk. Enkelte i kretsen rundt ham har varslet «Iran-demonstrasjoner» og væpnede opptøyer hvis Karzai skulle vinne etter første omgang, noe Abdullah selv imidlertid har tatt avstand fra.

Valgkampen har uansett vist at Abdullah er i stand til å samle store folkemengder på sine møter, med til dels kaotiske tilstander.

Kan samle opposisjonen

En av Karzais hovedstrategier i valgkampen har vært å splitte opposisjonen ved å alliere seg med sentrale utfordrere, som Karzais visepresidentkandidat, den tadsjikiske krigsherren Mohammad Fahim.

Denne strategien spente beina under et tidlig forsøk i opposisjonen på å stable en felles allianse på beina. Samtidig har han ergret mange, ikke minst i Vesten, med å hente inn den svært omstridte Abdul Rashid Dostum, hvis herjinger i kampen mot Taliban var notoriske.

Skulle Abdullah nå greie å tvinge fram en ny valgomgang, blir bildet annerledes ettersom Karzais motstandere vil ha én kandidat å samle seg om. Flertallet av Karzais motkandidater, 40 i tallet, har ført kampanje mot den sittende presidenten, spørsmålet er hvor mange som mener Abdullah vil sikre den forandringen alle vil ha.

Omkamp i oktober?

Abdullah har vist til at det utenlandske nærværet i landet, som bare blir større og større, er et tydelig tegn på at Karzai har mislyktes i sin gjerning.

– Gi meg makten, så jeg kan gi den tilbake til dere, har vært et gjennomgangstema for Abdullah, som har lovet å intensivere byggingen av det afghanske statsapparatet og militæret, og få bukt med korrupsjonen som rir landet.

Et annet sentralt punkt for ham er å innføre et parlamentarisk styre, hvor innføringen av en statsministerpost vil minske den makten dagens sentraliserte presidentembete har.

Det vil ta dager før et valgresultat blir klart etter stemmeslutt torsdag kveld. Blant annet trenger om lag 3.000 esler å komme seg til sentrale strøk med stemmeurner fra de mange fjerntliggende valglokalene.

Først lørdag regner man med å kunne danne seg et bilde av valgutfallet. Samtidig er det ventet en rekke klager på gjennomføringen av valget, slik at et offisielt resultat kan drøye helt til september. Og skulle Abdullah får det slik han vil, blir det omkamp i oktober. (©NTB)