Kim Dae-jung er død

Sør-Koreas tidligere president Kim Dae-jung døde tirsdag, 85 år gammel. Kim fikk fredsprisen i 2000. Arkivfoto: REUTERS / Lee Jae-won / SCANPIX. Les mer Lukk

<pSør-Koreas tidligere president Kim Dae-jung, som fikk Nobels fredspris i 2000, døde tirsdag av hjertesvikt, 85 år gammel.</p

Kim var president fra 1998 til 2003 og innledet blant annet en tilnærming til kommunistregimet i Nord-Korea. For dette arbeidet ble han belønnet med fredsprisen.

På 1980-tallet satt Kim Dae-jung tre år i fengsel, anklaget for å ha ledet et opprør mot regimet.

Historisk håndtrykk

Kim ble valgt til Sør-Koreas president i desember 1997. Hans triumf innebar at makten i landet for første gang ble overført fra regjeringspartiets president til en president fra opposisjonen.

Internasjonalt er Kim mest kjent for sitt historiske håndtrykk og sin omfavnelse av den nordkoreanske lederen Kim Jong-il i juni 2000. Dette var det første toppmøtet mellom de to landenes ledere på den delte halvøya.

Kims såkalte solskinnspolitikk kulminerte med tildelingen av fredsprisen i 2000. Hans idé var å lokke Nord-Korea nærmere ved å love landet belønninger og å redusere belastningen ved en eventuell gjenforening mellom de to landene gjennom økonomisk integrasjon.

– Symbol på solskinnspolitikken

– Den tidligere president Kim Dae-jung symboliserte solskinnspolitikken; det at man må forsøke å snakke med selv et så brutalt regime som Nord-Korea. Og han symboliserte overgangen i Sør-Korea fra et brutalt militærdiktatur til dagens blomstrende demokrati, sier Solheim til NTB.

Det var Solheim som foreslo Dae-jung til fredsprisen i 2000.

– Ingen enkeltperson tok større risiko i kampen for demokrati i Sør-Korea. Han ble dødsdømt eller planlagt henrettet fire ganger, og overlevde mirakuløst hver gang, sier Solheim.

– Fredsprisen var svært fortjent og samlet oppslutning verden rundt, sier Solheim. Han har de senere årene møtt Kim Dae-jung flere ganger, senest under en konferanse i Stavanger høsten 2007.

– Han reiste verden rundt og holdt foredrag i årene etter at han gikk av som Sørkoreansk president. Han var en veldig behagelig person, ydmyk og på ingen måte brautende, sier Solheim.

Overlevde drapsforsøk

Men i Kims siste leveår opplevde han at forholdet mellom de to nabolandene igjen nådde frysepunktet. Sør-Koreas nåværende president, konservative Lee Myung-bak, har nemlig inntatt en tøffere holdning til Nord-Korea.

På hjemmebane var Kim Dae-jung mest kjent for sin livslange kamp mot Sør-Koreas undertrykkende og autoritære ledere. Han overlevde flere drapsforsøk, blant annet en dramatisk bortføring fra et hotell i Tokyo i 1973.