Avhører mannskapet

MANNSKAPET AVHØRES: Mandag ble «Arctic Sea» funnet og anholdt utenfor Kapp Verde. Foto: Scanpix Les mer Lukk

<pAvhør av mannskapet på lasteskipet «Arctic Sea» er i full gang og vil forhåpentligvis gi svar på hvorfor og hvordan skipet kunne være sporløst borte i over to uker.</p

Arctic Sea  
* Lasteskipet Arctic Sea forsvant på mystisk vis etter å ha passert den engelske sørkysten 30. juli. Det var på vei fra Finland til Algerie.
* Arctic Sea er et bulkskip på 4.000 tonn. Det seiler under maltesisk flagg, men besetningen på 15 er russisk.
* Skipet kom ikke fram til Algerie som planlagt 4. august.
* Onsdag 12. august meldte Russland at marinen hadde fått ordre om å oppspore Arctic Sea.
* Finsk politi opplyste 14. august at skipets finske eiere hadde mottatt et krav om løsepenger.
* Mandag 17. august sa russiske myndigheter at skipet er funnet utenfor Kapp Verde-øyene.
(Kilder: Reuters, AP, NTB)

Russiske marinefartøy fant det savnede skipet 300 nautiske mil utenfor de vestafrikanske Kapp Verde-øyene natt til mandag, opplyser den russiske forsvarsministeren Anatolij Serdjukov.

Han sier ifølge nyhetsbyrået Interfax at hele mannskapet er i live, og at de er tatt over i et av de russiske marinefartøyene som ligger ved lasteskipet. Både kapteinen og resten av mannskapet på 15 er russiske statsborgere.

– Mannskapet er flyttet over til vår ubåtjager, sa Serdjukov til president Dmitrij Medvedev i et møte som ble sendt på russisk TV.

Ifølge ministeren er alle i besetningen «i live, i god behold og ikke under væpnet overvåking».

Vil finne svar

Ingen flere detaljer om operasjonen er ennå kjent, men avhør av mannskapet er begynt. Russiske myndigheter skal forsøke å finne svar på hvordan man kunne miste kontakten med lasteskipet.

– Undersøking pågår nå for å få klarhet i alle aspekter omkring forsvinningen, sa Serdjukov.

– I løpet av de nærmeste timene kan vi forklare hva som har hent med skipet, hvordan kommunikasjonen ble brutt, samt hvorfor skipet endret kurs, sa ministeren.

Det svenske nyhetsbyrået TT har snakket med finsk politi, som mener mysteriet rundt skipet er blitt overdrevet.

– Vi har en stund hatt en viss idé om hvor det har vært, men av taktiske årsaker har vi ikke kunnet kommentere det, sier kriminaloverinspektør Jan-Olof Nyholm.

Kapret i svensk farvann

Arctic Sea forlot Finland 23. juli lastet med tømmer til en verdi av om lag 1,3 millioner euro. Fartøyet, som var på vei til Algerie, ble muligens kapret natten etterpå, i svensk farvann mellom Öland og Gotland.

De siste sikre observasjonene av skipet ble gjort da det passerte Den engelske kanal 30. juli.

Malta-registrerte Arctic Sea er russiskeid, men var chartret ut til det finske rederiet Solchart. Russland og NATO har samarbeidet om leteaksjonen, og i forrige uke ga president Medvedev ordre om at den russiske flåten skulle settes inn i letingen.

– Vi er glade for at mannskapet er i sikkerhet og at de har det bra, sier direktør Viktor Matveev for Solchart.

Hemmelig last

Spekulasjonene om hva som har skjedd med skipet, har vært mange. Flere teorier går ut på at skipet hadde en hemmelig last med enten våpen eller narkotika om bord, og at det ble kapret. Dette er imidlertid ikke blitt bekreftet på offisielt hold.

Finsk politi opplyste imidlertid i helgen at det var kommet krav om løsepenger for skipet. Ifølge den tyske utgaven av Financial Times var kravet på 1,5 millioner dollar.

Det har også vært spekulert på om skipet hadde en hemmelig kjernefysisk last om bord. Men målinger som ble gjort da fartøyet lå til havn i Jakobstad vest i Finland, viste ingen unormale tegn til radioaktivitet, ble det opplyst mandag.