Havaristen til kai i boligområde

Full City skal være fjernet fra telemarkskysten for godt innen den 10. september. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pDet havarerte lasteskipet Full City skal mandag trekkes av grunn og slepes inn til den såkalte NATO-kaia mellom Langesund og Stathelle. Der får den ligge fram til 10. september.</p

I en pressemelding fra Interkommunalt Utvalg mot Akutt forurensing (IUA Telemark) ble det søndag opplyst at Kystverket har pålagt eieren COSCO HK Shipping å sørge for at skipet er fjernet fra telemarkskysten for godt innen den 10. september.

Folk i Langesund og Stathelle som nå har hatt havaristen innpå livet i flere uker, er lite begeistret for å få skipet til kai bare noen hundre meter fra de store boligområdene innenfor NATO-kaia.

Det er imidlertid ikke noe alternativ å trekke fartøyet enda lenger opp i fjorden mot Porsgrunn der det egentlig skulle hentet en last gjødsel.

Lensene løsnet

I løpet av helgen har lenser på to forskjellige steder i nærheten av skipet løsnet og olje har sluppet ut. Kystverket forsikrer likevel at de har kontroll over situasjonen.

Lørdag kveld løsnet en lense rundt havaristen. Det var høy sjø og mye vind i området da lensen slet seg.

– Det dreier seg om ubetydelige mengder som har sluppet ut, det er maksimalt snakk om 200 liter. Så langt har vi samlet opp halvparten. Dette er lettolje som legger seg som en tynn film på sjøen. Det er beklagelig at dette skjer, men dette er en mindre hendelse, sier informasjonsdirektør Ola Stenvaagnes i Kystverket til NTB.

Høy beredskap

Den planlagte bergingsaksjonen vil skje under høy beredskap. Operasjonen med å få lasteskipet av grunnen skal starte tidlig mandag morgen. Når fartøyet er trukket av skjæret på Såstein vil det bli slept inn til NATO-kaia ved Ekstrand i Bamble kommune, opplyser beredskapsdirektør Johan Marius Ly i Kystverket.

Han sier slepet vil bli kontinuerlig overvåket fra luften og fulgt av oljevernutstyr slik at det kan iverksettes tiltak for å hente opp olje dersom det finnes enda mer olje inne i havaristen.

– Faren for utslipp vurderes som liten, sier Ly.

Han sier hele operasjonen kan ta elleve timer. Selve slepet vil ta rundt fire timer. Ved kaia ligger det lenser klar til å ringe inn skipet straks det er fortøyd. (©NTB)