Kvinnefrieri fra Ahmadinejad

Irans president Mahmoud Ahmadinejad vil utnevne tre kvinnelige ministre. Her taler han under innsettelsesseremonien 5. august. Foto: REUTERS / Raheb Homavandi / SCANPIX Les mer Lukk

<pIrans president Mahmoud Ahmadinejad planlegger å innlemme tre kvinner i sin nye regjering. Samtidig kommer han med nye utfall mot Vesten.</p

Ahmadinejad, som ble gjenvalgt i det omstridte presidentvalget 12. juni, må presentere en ny regjering innen onsdag.

I en TV-sendt tale søndag kunngjorde han at den nye regjeringen vil få tre kvinnelige medlemmer. Ingen kvinner har sittet i regjering i Iran siden revolusjonen i 1979.

– Med det tiende presidentvalget har vi gått inn i en ny tid. Forholdene har forandret seg fullstendig, og det vil bli omfattende forandringer i regjeringen, sa Ahmadinejad i talen.

To av de kvinnelige ministrene ble nevnt med navn. Fatemeh Ajorlou, en konservativ folkevalgt, vil ta over velferdsdepartementet. Marzieh Vahid Dastjerdi blir helseminister. Dastjerdi er tidligere medlem av nasjonalforsamlingen og har de siste årene vært universitetsprofessor og gynekolog.

– I tillegg vil ytterligere en kvinne få en ministerpost, forsikret Ahmadinejad.

Irans første og hittil eneste kvinnelige minister var Farrokhroo Parsay, som var undervisningsminister fra 1968 til 1977. Da det nye regimet kom til makten i 1979, ble hun arrestert og dømt til døden for korrupsjon. Hun ble henrettet i 1980.

Tordnet mot Vesten

Ahmedinejad ble tatt i ed for sin andre presidentperiode 5. august etter et svært omstridt valg.

Han benyttet også TV-talen søndag til å lange ut mot Vesten for det han mener er innblanding i landets indre anliggender. Det er i første rekke USA og Storbritannia som er blitt kritisert av den konservative fløyen i Iran etter presidentvalget 12. juni, der den reformvennlige opposisjonen mener det foregikk omfattende valgfusk.

– Dere vil bli holdt ansvarlige for handlingene deres. Den iranske nasjon vil slå så hardt ned på enhver makt med farlige hensikter at de vil gå seg bort på veien hjem, tordnet Ahmadinejad i kjent stil.

Ny masserettssak

Søndag ble 28 personer er stilt for retten i Iran, anklaget for å ha fyrt opp under urolighetene etter valget i juni. Det er den tredje masserettssaken på få uker.

Ifølge det halvoffisielle nyhetsbyrået Mehr er det ingen framstående politikere blant dem som søndag ble stilt for retten. Det statlige nyhetsbyrået Fars opplyser at over 28 tiltalte personer ble ført inn foran dommerne.

I to tidligere masserettssaker har mer enn 100 personer, deriblant flere framstående, reformvennlige politikere, blitt anklaget for en rekke lovbrudd. Blant annet for å ha satt landets nasjonale sikkerhet i fare, et lovbrudd som ifølge Irans islamistiske lover kan gi dødsstraff.