Over 200 britiske soldater drept i Afghanistan

Til nå er 201 britiske soldater drept i Afghanistan. Les mer Lukk

<pEn britisk soldat som ble såret i en eksplosjon i Afghanistan lørdag, døde senere av skadene. Dermed er antall britiske soldater som er drept i krigen, oppe i 201.</p

Utenlandsk militær innsats i Afghanistan  
* I hele Afghanistan tjenestegjør nærmere 95.000 utenlandske soldater. Rundt 64.500 inngår i den NATO-ledede ISAF-styrken. 500 av dem er norske, mens Sverige har sendt rundt 400 soldater til Afghanistan.
* I tillegg deltar nesten 30.000 amerikanske soldater i Operation Enduring Freedom (OEF).
* De norske soldatene tjenestegjør i Mazar-i-Sharif i Balkh-provinsen og i Maimana i Faryab-provinsen, der Norge har hovedansvaret for ISAF-innsatsen.
* Siden 2001 har i alt 1.262 utenlandske soldater mistet livet i angrep eller ulykker i Afghanistan. Blant disse er fire norske soldater.
* I løpet av de sju første månedene i år har rundt 230 utenlandske soldater mistet livet . Det er like mange som i hele 2007. I 2008 døde nesten 300 utenlandske soldater i Afghanistan.
(Kilder: TT, Forsvarsnett, Reuters) (©NTB)

Det britiske forsvarsdepartementet opplyste søndag at soldaten, som ble såret i et bombeangrep i Helmand-provinsen lørdag, senere døde av skadene han fikk.

Dødsfallet ble kjent like etter kunngjøringen om at en soldat som ble såret i et angrep tidligere i uken, døde lørdag. Han ble dermed brite nummer 200 som er drept siden invasjonen i Afghanistan i 2001.

«Dødsfallet til den 200. britiske soldater i Afghanistan er dypt tragiske nyheter,» sa statsminister Gordon Brown i en erklæring om den triste nyheten som uten tvil kommer til å skape mer debatt om den farlige britiske operasjonen i Afghanistan.

Storbritannia har 9.000 soldater i Afghanistan, de fleste basert i Helmand, som er et senter for Taliban-opprørerne.

I juli ble 22 soldater drept, det verste tallet i én måned siden krigen begynte. Ni briter er drept hittil i august.

Antall drepte passerte i juli de 179 som ble drept i Irak, og det raskt økende dødstallet har utløst ny debatt om den britiske rollen i krigen og kvaliteten på det militære utstyret.

Økende motstand

Krigen i Afghanistan er svært omstridt, med befolkningen delt mellom tilhengere og motstandere.

En ny meningsmåling i The Times i forrige uke viser at rundt to tredeler av velgerne nå vil at Storbritannia trekker seg ut av Afghanistan med en gang eller innen ett år.

Kritikerne anklager regjeringen for å ha sendt for få soldater til å slåss mot Taliban med altfor dårlig utstyr og for få helikoptre og pansrede kjøretøyer.

Avviser kritikken

Statsminister Brown avviser kritikken og sier at en britisk innsats i Afghanistan er avgjørende for å redusere risikoen for terrorangrep.

– Britiske soldater kjemper tappert for å beskytte oss. Innsatsen til våre styrker er avgjørende for å hindre al-Qaida i en gang til å bruke Afghanistan som base for angrep mot Storbritannia og andre land, sier han.

Brown sier at tre firedeler av alle terrorplaner mot Storbritannia som er avdekket, har sin opprinnelse i grenseområdene mellom Afghanistan og Pakistan.

Bob Ainsworth i forsvarsdepartementet sier at det har vært god framgang i Afghanistan og at det er viktig å holde fokus på oppdraget og hvorfor det er viktig.

Volden har økt kraftig den siste tiden i forkant av valget kommende torsdag. Et selvmordsangrep foran hovedporten til NATOs ISAF-styrke i Kabul lørdag kostet sju mennesker livet.